Концепцията за развитие на държавното обвинение на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев е "противоречива, с общи фрази, а и има и неща, които тревожат". 

Това заяви пред бТВ адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов по повод представения във вторник документ от претендента за наследник на Сотир Цацаров и настоящ негов заместник.

 
Пасаж от концепцията звучи така: "Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да им дадем "продукта", който те очакват от нас. Този продукт се нарича "справедливост". Липсата й няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона."
"Това е чист популизъм. Няма буква на закона, а закон, който трябва да бъде спазван. Надявах се новият главен прокурор да е човек, който ще изисква законът стриктно да се спазва от прокуратурата, каквото в тази концепция не виждам", заяви по този повод Йорданов.

За заявката на прокурор Гешев за отваряне на държавното обвинение към медиите и подаване на информация към обществото, адвокатът каза:

"Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите. Мисля, че и в момента това е прекомерно и е предварително. Не ме интересува кого задържат, а какъв обвинителен акт ще бъде внесен и дали срещу него ще застане осъдителна присъда. Досъдебното производство е тайно по дефиниция. Какво виждаме обаче – то още не е започнало, но се изсипват камери".

Йорданов даде пример, че само по три последни случая, по които е работил, хората са завели дела срещу прокуратурата след оправдателни присъди и общият размер на присъдените обезщетения са на стойност 50 000 лв.

"Не ги плаща прокуратурата, плащаме ги ние", припомни бившият министър.

Емануил Йорданов е скептичен и за смисъла от предложението в концепцията на Иван Гешев склоняването към подкуп да се декриминализира. По думите на адвоката "това не е сериозно" и попита какво се случва, ако някой подхвърли плик с пари, например. 

Според него в концепцията не са адресирани сериозни проблеми в правосъдната система и наказателния процес. Освен това откри и противоречие - според Гешев трябва да се следи по-стриктно от ръководителите в държавното обвинение за спазването на сроковете по закон за работата на прокурорите. На този фон обаче по искане именно на прокуратурата Народното събрание и управляващото в него мнозинство приеха промени в НПК, които връщат т.нар. "фигура на вечния обвиняем". 

"Прокурор Гешев да погледне чл. 234 от НПК. Вече едно разследване може да се удължава до безкрайност. Иначе говорим за спазване на срокове", посъветва Йорданов.

Той сподели още, че има сключването на споразумения между обвиняеми и прокуратура не е лоша практика, но когато това се случва на базата на закона. Според Йорданов обаче в реалната практика има случаи, в които обвиняеми са принуждавани да сключват споразумения. "Мога да разкажа на прокурор Гешев за такива случаи, ако се интересува", предложи още бившият министър.