Българската полиция освен, че ни пази, редовно ни озадачава, когато реши да огласи някаква информация по свързан с дейността ѝ казус.

Вероятно би трябвало да имаме някаква закалка от МВР кадъра Цветан Цветанов, който пренесе езиковите средства, характерни думи, специфичния синтаксис, говоренето с недомлъвки и т. н. в политиката и партийното управление. С времето стилът на Цветанов обаче придоби самобитност и собствени почерк - между заплетените фрази, които започваха, но краят им някъде се губеше в безкрайността, имаше и много риторични въпроси, понякога даже смешки, закани или обещания, в смисъл Цветанов взе да говори много по-обиграно политически.

В езика на висшите представители на полицията обаче упорито се следва правилото прикритостта (вероятно случайно да не се огласи информация ,която не бива да се огласява, макар че информацията винаги изтича - или прокуратурата я огласява официално, или през някои хакерска атака...) да се комбинира с тотална липса на формулиране на ясни послания към ауидиторията. Като начало най-лесното е да се прибягва към прости изречения, без вмъкнати фрази, без безлични конструкции.

В последните дни един инцидент, в който шестима нахлуват посред бял ден и започват да трошат известно заведение в централните части на София, беше детайлно дискутирано и привлече общественото внимание. Най-вече с похвати, които силно напомнят най-силните дни на мутренските изстъпления през 90-те години. 

Това, което от полицията трябва да съобщят се свеждаше до няколко изречения информация плюс уверение, че случаят няма нищо общо с ония отдавна забравени времена.

Обаче засилената изява на полицейски шефове само увеличи недоумението. Ако целта е била, с много думи да кажат възможно най-малко - идеално са се справили

Информацията можеше да бъде сведена до следното:

Около 6 часа в понеделник шестима влизат и започват да громят столично заведение. Оттам обаче не се обаждат на тел. 112, сигнал до полицията под никаква форма за погрома няма нито от управителя, нито от собственика. Полицай вижда видеото във фейсбук малко след като то е публикувано там и реагира, патрулна кола от Шесто РПУ отива на място и открива все още следи от потрошаването на интериора на заведението, както и че персоналът активно почиства и подрежда. Това се случва на 12 август. Сутринта на 13 август вече има един задържан от шестимата преки извършители. А от полицията съобщават, че става дума за неуредени бизнес отношения. Ден по-късно има задържани двама от участниците в погрома, самоличността на други двама е установена и те се издирват. Единият се казва Петър Паунов, другият - Веско Стоянов, по прякор Пирата. Самоличността на петия също е почти уточнена. Продължава работата по установяване кой е шестият участник. Нападателите са млади мъже, на възраст между 23 и 35 години. Един от тях не е криминално проявен, останалите четирима са имали вече криминални прояви - унищожаване на имущество, грабеж, кражба и хулиганство. Двамата задържани не са дали никакви обяснения за действията си.

Полицията е разпитала собственика на заведението Емил Лазаров , управителя и почти целия персонал. Спор за половин милион лева между собственика на заведението и неговият съдружник Красен Кръстев може да е причината за погрома в известно столично заведение преди два дни. Съдружникът на Лазаров вече е разпитан  и е освободен, но разследващите продължават да събират данни и информация за евентуална съпричастност към престъплението. Преди да потрошат заведението му, собственикът не е получавал заплахи, обясниха от полицията. Заподозреният в поръчителство обаче - Красен Кръстев е пускал жалба.

В две последователни сутрини обаче по телевизиите се появиха, за да "информират" първо шефът на столичната полиция старши комисар Георги Хаджиев, а днес топката беше поета от още по-ръководен фактор - главен комисар, директор на Националната полиция Христо Терзийски. Освен визуално, никой не би открил разлики между двамата - поне не и в начина на изразяване, полицейски език, тромав, неясен, пълне с ненужни клишета и "устойчиви" изрази, езикови патерици, преизказност и т. н. Шаблонният речник е идентичен, като че ли в полицията се минава на специални курсове по "изкривено" изразяване и обезличаване на езика.

Ето и медийните "разкази" последователно на директора на СДВР и на Националната полиция - пред Нова ТВ на 13-ти и съответно на 14-ти август. 

Старши комисар Георги Хаджиев:

Нямаме постъпил сигнал за този вандалски акт, това категорично го заявявам тъй като съм го проверил лично. След като постъпиха първите данни за този инцидент и те бяха публикувани в медийното пространство, изпратих патрул на Шесто районно да отиде на място и да провери ситуцията. След като колегите ми потвърдиха, в Столичната дирекция беше създадена организация за документиране на това престъпление и заедно с колегите от Главна дирекция на Националната полиция сформирахме екип. Работата по случая не е спирала и през цялата вечер. В Столична дирекция на МВР почти целият персонал беше доведен, както и управителят, и собственикът. До момента имаме задържано едно лице, основната ни версия е, че става дума за неуредени финансови отношения. 

След като водещата на "Здравей, България" Аделина Радева иска да уточни дали е разбрала правилно, че разпространеното видео, на което си вижда как мъжете трошат в заведението, е изтекло, Хаджиев пак повтаря: 

"Казвам фактите до този момент, че на тел. 112 няма постъпил сигнал както от управителя на заведението, така и от собственика на заведението...и основната ни версия е за неуредени финансови отношения, двамата са съдружници в две фирми, които имат бизнес интереси в областта на строителството."

Водещата иска да разбере дали е задържаният е съдружникът и този, на когото трябва да се обади Лазаров (така поръчали биячите на персонала). Старши комисарят отговаря:

"Не бих могъл да изнеса такива данни в момента. Имаме задържано лице, а със собственика на заведението колегите в момента работят.

Със сигурност трябва да ви кажа, че криминалният контигент ще бъде доведен в СДВР, ще продължим активно работа за установяване на извършителя, така че се надявам в рамките на днешния ден тези лица да бъдат установени и доведени в СДВР."

И накрая завършва:

"Категорично не става въпрос нито за изнудване, нито за рекет, нито за връщане на 90-те години."

Ден по-късно, сряда, главният комисар Христо Терзийски поема щафетата да информира гражданите, в пряко включване:

Към настоящия момент са установени четири лица. В процес на установяване е пето лице. От четирите лица са задържани две, вчера един, снощи още един.

Петте лица са търсени чрез всички пособи и методи, които има да използва полицията при задържането на лица, заподозрени в извършването на някакво престъпление.

Две от лицата са задържани, две бяха обявени за издирване, вкл. и чрез медиите бяха подадени снимки за тях. Едно от лицата се казва Петър Паунов, другото е Веско Стоянов, по прякор Пирата.

И петото лице е в процес на установяване и предполагам, че между 10 и 11 часа ще го обявим за издирване по нашите полицейски системи (интервюто е от ранната сутрин). Ще продължим работата по издирване и установяване и на шестото лице.

- Къде са задържани, укривали са се?, пита репортерката Вероника Димитрова

- Не е важно къде са задържани, защото може би по този начин ще дадем информация към останалите, в смисъл, която може да попречи на тяхното установяване и задържане. Ние прилагаме всички разрешени от закона оперативни способи за установяването на местонахождението на тези лица.

- Профилът на нападателите, криминално проявени ли са?, е следващият въпрос

- Петимата, които до този момент ги подозираме в това престъпление, са мъже млади, на възраст между 23 и 35 години. Едно от тези лица не е криминално проявено, а останалите четири лица имат криминални прояви, различни деяния от чл. 216 от НК

- Може ли по-просто да ни го обясните, включва се репортерката

- Унищожаване и повреждане на имущество, грабеж, кражба и хубиганство. За тези лица не е за първи път деяние срещу обществения ред и спокойствие, действия, с които нарушават обществения ред и спокойствието на гражданите.

Главният комисар дава още уточнения:

 - Към настоящия момент двете задържани лица отказват да дават показания  по образуваното досъдебно производство. С тях се провеждат процесуално-следствени действия в присъствието, естествено, на техни упълномощени адвокати и всички тези действия са под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура по образуваното досъдебно производство.

Репортерката пита конкретно - полицията разбира за случилото се от клип, качен във фейсбук...Полицейският шеф отговаря:

 - Ами точно това, нали така исках да подчертая. Неуредените финансови отношения между лица и фирми през 2019 г.  няма как да се уреждат по начин, който е характер за 90-те години. Няма как в едно общество, в което има ред, законност и се налага законът по нормалния начин, отношения между граждани, участващи в различни търговски субекти и фирми, да става по този начин.

Ако някой днес си помисли, че днес може по този начин грубо да нарушава обществения ред, да чупи и да троши заведения в късния следобед в широкия център на София, няма как да го допуснем това нещо да стане практика на уреждането на различни бизнес, търговски и така нататък отношения.

За това казвам, че самият собственик...Подаването на сигнала е абсолютно нехарактерен начин полицията да разбира, че става някакво противоправно отношение.

От фейсбук, припомня репортерката...

 - Полицейски служител забелязва в социалните мрежи, че няколко минути преди влизането в социалните мрежи се случва този инцидент и звъни на съответната дежурна част, която изпраща патрулна кола, патрул на Шесто районно, който установява, че е имало сбиване, т. е. някаква случка в заведението, но вече в заведението самият персонал е започнал разчистване на самите маси. Нормалното действие на такива служители е да оставят...

Какво е казал собственикът?

 - Запознал ни е с различни негови отношения, базирани на различни видове бизнес, строителен, търговски, в които говори за едно доста сериозна сума от 500 хил. лв. във връзка със строителство на различни обекти. Има и други отношения на базата на стопанисване на търговски обекти, които се отдават под наем. В този момент, от вчера ние изследваме тези взаимоотношения, за да намерим мотива за извършването на тези деяния. Не можем да кажем дължал, това е в процес на изясняване, на показания, на преглеждане на документи. Но пак казвам, има закон и ред, граждански ред, по който могат да се претендират и решават тези спорове.

Имало ли е в полицията информация за заплахи срещу собственика на заведението

 - Нямаме до извършването на този инцидент, не сме имали такава информация. Единствената информация, която имаме от седмицата преди случката в Трето райнно е подаден сигнал за неправомерни действия в един от обектите в компания, която в съдружие се стопанисва от въпросните лица.

От кого е подаден сигналът, от Красен Кръстев?

 - От съдружник на г-н Лазаров, не искам да уточнявам. Имаме такъв сигнал и подадена жалба, мисля, че беше в петъчния ден за нерегламентирани действия по отношение на обща фирмена собственост.

Собственикът не е поискал защита.

Дали ще има обвинение за Красен Кръстев?

 - Лицето е разпитано по образуваното досъдебно производство, към настоящия момент е освободено, продължаваме да събираме данни, информация и най-вече доказателства за евентуална съпричастност към това престъпление.

А ето и как премиерът Бойко Борисов цветисто синтезира историята:

"Двама собственици си мерят кой е по-голям тарикат", коментира Борисов по повод разправията между двамата съдружници, като показа, че е раздразнен от факта, че не са сигнализирали МВР, а са огласили случая в социалните мрежи.

"Всички са с повдигнати обвинения, арестуват се по бързите процедури и се вкарват в затвора. Един по един ще ги изловят бързо и ги излавят", добави премиерът.