Кой отразява ситуацията в България по-правдиво - медиите или профила на Бойко Борисов във "Фейсбук"? Горещ въпрос насред горещото лято. 

Ето какво публикува Борисов на профила си във "Фейсбук" днес.

"Растеж от 3.3% на БВП през второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. показват актуалните данни на НСИ - Национален статистически институт. Коефициентът на безработица продължава да намалява и е 4.2%, което с 1.3 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2018 година. Правителството ще продължи да полага всички усилия брутният вътрешен продукт да се увеличава, а безработица да намалява".

Малко след тази публикация профилът на Борисов отново започна да предава известния вече риалити формат "Бойко кара джип". Първоначално премиерът посети завод за стъкло в Търговище.

"Посещение на завода за стъкла в Търговище с кмета на града Дарин Димитров и финансовия министър Владислав Горанов. Огромно предприятие е, над 2500 са служителите, трафикът е много голям и 50 автобуса ежедневно извозват работници от града до тук. Поели сме ангажимент и ще помогнем на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода, тъй като това е една от най-големите инвестиции в цяла България".

Това бе пояснено на профила на Борисов.

Веднага след това премиерът инспектира строежа на магистрала "Хемус".

"Ако е било лесно да го бяха направили комунистите".

Това коментира Борисов за магистралата, докато крачеше по неравната настилка.

"Инспекция на строителството на автомагистрала „Хемус“ между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“

След магистралата Борисов посети и археологически обект в близост до нея.

"Инспекция на строителството на автомагистрала „Хемус“ между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“, където има два обекта за археологическо проучване. Специалистите от НАИМ-БАН проучват фрагменти, датирани от 5000 г. преди новата ера".

В края профилът на Борисов обобщи следното:

"Посетих строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“. Участъкът е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Държавата ни е красива и е трудно строителството. В изходната част на трасето има два обекта с важни археологически разкопки, по които работят учени от Националния археологически институт с музей при БАН и проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера. Археолозите поискаха удължение на срока за проучване на терена с два месеца и това ще бъде уважено. Благодаря им, с тях имаме перфектни отношения"

Ето кои бяха основните теми в сутрешните блокове на националните телевизии, които Борисов със сигурност следи внимателно:

Пожар в пункт за отпадъци в близост до магистрала "Струма", заради който магистралата е затворена;

Пожар в сметището на с. Шишманци, Пловдивско, който създава неприятни миризми във въздуха;

Четири нови случая за два дни на африканска чума по прасетата;

Концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Ясно е, че в случаите с пожарите, както си чумата по прасетата, става дума за управленски небрежности А всички управленски небрежности в последните години се пишат на сметката на ГЕРБ и лично на здравия гръб на лидера на тази партия. В същото време премиерът всячески се опитва да избегне да коментира тези теми.

Оправданията на Борисов по повод Гешев, че съдебната власт е назависима, също много издишат. Във Висшия съдебен съвет има 25 души, 22-ма от тях са избираеми, а 11 от тези 22-ма се избират от парламента. Това винаги става с пълен консенсус между управляващи и опозиция, които иначе се дърлят люто по различни дребнотемия. Същият този ВСС ще избира главният прокурор. И гласовете на избраните от парламента ще са решаващи. Това е формалното положение. Има и един куп съмнения за неформални зависимости между изпълнителната и съдебната власт и особено между правителството и прокуратурата.

Данните на НСИ, с които Борисов се похвали, също бяха сред темите в медиите. В тях обаче бяха оповестени и други детайли. А именно - че за юни средната заплата в България бруто е 1253 лв., т.е. 600 евро, а нето - 1000 лв. т.е. 500 евро. Тези детайли, както е видно, отсъстват от статуса на Борисов.

Все пак трябва да се признае, че той специално повдигна въпроса за заплатите, докато беше в завода в Търговище:

"Трябва да плащате добре, защото хората отиват на други места. Ние вдигаме доходите непрекъснато, но бизнесът трябва да се постарае", каза Борисов пред шефовете на предприятието.

Заедно с Борисов пътуваха и неколцина репортери. Той се опита да избегне въпросите им, като ги призова само да показват какво се строи. В крайна сметка премиерът бе принуден да коментира темата за сметището край магистрала "Струма". Той заяви, че проблемът много бързо ще бъде отстранен а тези, които са разрешили това сметище ще понесат отговорност.

"Има прокурори, да повдигат обвинения, да го вкарат в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя после. Нали така", каза Борисов.

Коментарът му бе вариация на друг негов известен израз: "ние ги хващаме, те ги пускат", който използваше често, когато беше главен секретар на МВР по адрес на съда.

Борисов изрично призова медиите да не пропуснат да отразят строежите заради коментарите му.

"Да не ми изгорите обекта сега заради тея работи. От това ме е най-страх", каза той,

Кой по-добре отразява реалността в България  - профилът на Борисов във "Фейсбук" или медиите ще се разбере скоро. На предстоящите местни избори.