В България мутрите не бият. Ако отряд квадратни момчета, всеки с по два пръста чело, влезе в чуждо заведение, изпотроши инвентара и пори мека мебел с хладно оръжие – това е заради неуредици между двама бизнесмени.

МВР може и да не знае какво става сред хората, но се информират за живота от медиите, за да „стартират действия“ и „да се самосезират“... но едва след като лично премиерът и главният прокурор са се обадили на началниците.

А случаят с погрома в столичното заведение въобще не е в рамките на смешното. Според изнесените в публичното пространство факти и изказвания на представители на полицията Красен Кръстев и Емануил Лазаров са съдружници в няколко фирми, имат бизнес със заведения и строителство. Имали неуредени сметки помежду си. В деня на погрома изпратените момчета не само подплашили клиентите на заведението, но и заръчали на персонала да кажат на работодателят им – Емануил Лазаров, „да се обади на когото трябва“. Той пък не съобщил на полицията за нападението.

Добрите стари времена

В България мутрите не само, че не бият, но и полицейските началници се заричат, че няма позволят „да се върнат тези времена“. Или както заяви главният комисар на МВР Ивайло Иванов:

"По разпореждане на премиера ни беше казано да предприемем всички действия, тъй като е недопустимо през 2019 да се извършва такова нещо. Тези времена безвъзвратно са отминали. Ние няма да допуснем такива действия, няма да ги толерираме. И поръчителите и извършителите ще понесат своите последствия."

Кои времена? Когато момчета в черно, тежко въоръжени с автомати или с добри умения в съчетанията с бухалки нахлуваха в публични заведения, стреляха се помежду си, а трибуквени организации като СИК, ВИС 1 и 2, бяха всемогъщи владетели на силовото застраховане? 

В същото време сред шестимата нападатели, петима са „млади мъже на възраст между 23-35 години“.

„Само едно от тези лица не е криминално проявено. Всички са с различни деяния – унищожаване и повреждане на имущество, грабеж, кражба и хулиганство“, обясни в сряда шефът на Националната полиция гл. комисар Христо Терзийски. 

Шестият още не го знаят кой е, но двама са обявени за национално издирване. Соченият за поръчител на погрома – съдружникът на Лазаров Красен Кръстев, пък е кикбоксьор и бивш шеф на федерация по кикбокс. 

Приемственост

Ако наистина отговарят на този профил, то същите тези млади мъже едва ли имат съзнателен спомен от мутренските времена на 90-те години. А „професионалната им биография“ – да унищожават и повреждат имущество, да хулиганстват, показва, че тези времена, за които главният секретар на МВР предпазливо споменава, никога не са си отивали. Те са били обучени или са наследници на един добре работещ бизнес от началото на промените. И едва ли е случайна биографията на сочения за поръчител на погрома над заведението. Е, как пък не се оказа бивш шеф на федерацията на радиолюбителите. 

Цялата тази история с нападението над столично заведение във вторник все повече прилича на криминална комедия, защото животът е по-абсурден и от филм на братята Коен. И опитвайки се да поемем въздух, шефът на столичната дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев се включи с позиция към трудовите колективи, които подкрепят номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Да очакваме скоро подкрепа и от синдиката на мутрите.