„ИZчистване“ – под това име Клуб Z започна кампанията си за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. С инициативата си искаме да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. 

По този повод потърсихме гледната точка на полицията по темата.

Главен инспектор Красимира Стоядинова е началник сектор в столичната „Охранителна полиция“. Самата тя се занимава от 15 г. с охранителна полицейска дейност, а вече от 10 години е в СДВР.

- Главен инспектор Стоядинова, доколко представлява закононарушение драскането по стените примерно на нацистки символи, вулгарни  и обидни „трибуквени“ съчетания и т.н.? Хулиганство ли е? Доколко е обществено опасно?

За съжаление, на първо място е модерно. Наистина обликът на столицата доста се промени. Може би когато бъде почистено изцяло - ако се почистят фасадите, бихме могли тогава да видим колко е опасно, да си направим реална преценка.

- А как се санкционира, съставомерно ли е?

Много рядко можем да установим хулиганска проява – точно защото столицата не е добре почистена в момента. Отделно, както знаете, обикновено тези деяния се извършват в тъмната част на денонощието - няма свидетели или ако има, са единици.

Това, което успяваме да установим, е малка площ от надрасканото – малък „пейзаж“ или няколко надписа. Но не можем да обвиним, че всичко е надраскано от въпросния човек. И затова в повечето случаи се образува процедура по Указа за борба с дребното хулиганство.

- Която?...

Която предвижда следното: това е вид хулиганска проява, но заради малката обществена опасност се съставя акт и съдия взема решение дали ще глоби нарушителя с парична санкция или би могъл да му постанови задържане в поделение на МВР.

- С това се изчерпват двете възможности, така ли?

Тези са най-честите възможности, които дава Указът за борба с дребното хулиганство.

- Прилагат ли се изобщо?

Прилагат се. И дори трябва да отчетем, че последното шестмесечие извършителите намаляват, макар да не мога да представя в момента конкретни числа.

- Стига ли въпросното лице физически до съда?

Да, разбира се - тази процедура се извършва в открито съдебно заседание. Когато е установен извършител, се образува полицейска преписка в района, в който е установен, съставя се акт по УБДХ – лицето е задържано през целия този период. След това от полицейски служители се води в съда, където след доклад на преписката на прокуратурата се внася в съдебно заседание и съдията излиза с решение.

- ... И налага една от двете мерки, които споменахте по-горе?

Точно така. Има и трета възможност: когато съдът счете, че има състав на престъпление – а имаме и такива случаи - би могъл да върне процедурата на прокуратурата да образува досъдебно производство. Вече по общия ред за хулиганство по Наказателния кодекс.

- Със сигурност имате наблюдение що за хора са драскащите.

Ами предимно младежи са - тийнейджъри най-вече. Дори голяма част са непълнолетни.

- Което допълнително усложнява темата с наказанието?

Да. Можем да санкционираме над 16-годишна възраст, в противен случай казусът се гледа на комисия в общината. Но по-скоро са тийнейджъри - по на 17, 18, 19 години...

- Откривате ли връзка с други неформални обединяващи фактори или привързаности, например – футболни агитки, които чертаят свастики?

Не мога конкретно да кажа – няма чак такъв анализ. Но факт е, че в районите на фенклубове, на стадиони, наистина има различни символи. Но не мога да кажа кой е извършителят.

- Ако правилно разбирам от по-горе казаното, на вас би ви било по-лесно, ако можеше хипотетично да се стартира „на гола поляна“ - ако в един идеален ден бъде почистено, по-лесно ще се следи кой цапа в момента. Което е работа на кого - на Инспектората, на общината?

Общинските имоти се почистват от общината. Но за частните имоти е отговорен самият собственик.

Има случаи, в които общината доста се включва и помага. Такъв е случаят с Паметника на съветската армия – това е едно предпочитано от младежите място за „рисуване“ в последните години, нека така да го кажа... Което общината всеки път се включва със свои средства да почисти.

- Там е инфарктно, защото част от хората изразяват по този начин политическите си разбирания, от друга страна пък руското посолство винаги реагира и праща ноти. Не ви е лесно май?

Точно така е. Затова засилваме винаги охраната там, изгради се видеонаблюдение. Там имаме сериозен проблем.

Друго място, което харесват, може би заради модата.... Аз затова започнах с думите, че е модерно - а то наистина е модерно в цяла Европа и нашите младежи също не правят изключение и се увличат. Това е рисуването в метрото.

Във влакчетата изключително бързо се случват нещата и много трудно успяваме да реагираме. Дори виждайки ги на видеонаблюдението, много бързо си тръгват, всички изглеждат по еднакъв начин и е много трудно да обвиниш някого. 

- Суичъри, качулки, шапки – това ли имате предвид?

Точно това – изглеждат по еднакъв начин. Единствено при наличие например на спрейове или боя, или средство, с което се извършват действията, открити при незабавни наши действия у даден човек, бихме могли да образуваме някаква процедура, за която преди малко ви казах.

Фасадите в централната градска част също много се харесват за такъв вид „творчески изяви“. Но пак казвам – много е трудно, защото не е добре почистена столицата. Дори да установим лице, не бихме могли да кажем: „Ти си извършител на всичко“ за всички деяния. А само за това, за което имаме свидетел.

- От вашата позиция някакъв вид решение виждате ли?

Според мен най-сериозното нещо е това, с което сте се заели вие – на първо място медийното отразяване би могло да помогне. Както и кампанията сред младите – колко пари струва, какво би могло да им донесе като последствие, защо не се организираме и да направим нещо красиво, нещо да сътворим, нещо да изчистим.

Училищата или НПО, които непрекъснато имат досег с младите, също биха могли да се включат – не само медиите и полицията.

Защо не направим кампания „Да изчистим всичко“?

Нека да почистим и да оставим красивите неща – просто няма смисъл да е надраскано навсякъде.