Членове на кабинета на Борис Джонсън говорят за предсрочни парламентарни избори, сякаш те вече са насрочени. Във вторник пък консерватор без да иска публикува имейл за потенциалния си екип за потенциалната кампанията.

Въпреки че очакванията за предсрочни избори се увеличават не е ясно как това ще се случи.

Причините за свикване са ясни. Джонсън разполага с управляващо мнозинство с един депутат в парламента, което означава, че той няма да може прокара противоречив закон.

Също така няма достатъчно подкрепа за каквато и да е сделка за "Брекзит". Народните представители замислят по какъв начин да блокират намерението му Обединеното кралство (ОК) да напусне ЕС на 31 октомври, ако не бъде подписано споразумение между двете страни. 

Насрочването на избори ще прекрати тези договорки - депутатите ще престанат да бъдат депутати и ще трябва да се борят за местата си в Камарата на Общините. Те също могат да увеличат консерваторите в парламента.

Според торите министър-председателят е способен да представи ситуацията като борба "Парламента срещу народа" и по този начин Джонсън ще спечели подкрепата на британците, които са разочаровани, че "Брекзит" не е изпълнен.

И все пак дните, в които премиерите можеха да посетят монарха и да поискат избори останаха в миналото. След 2011 г. национални избори могат да бъдат насрочени при две условия: две трети от депутатите ги подкрепят или ако правителството загуби вот на доверие. Това няма как да се случи без съдейството на опозицията, която ще има цена. Инак, следващите избори ще се състоят през 2022 г.

Противниците на "твърд Брекзит" се страхуват, че Джонсън може да насрочи изборите за след 31 октомври, с което ще позволи на Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка - няма да има парламент, който отново да го отложи. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин определи подобно намерение за "неконституционно и антидемократично"

Има още един потенциален начин да се заобиколи законът от 2011 г. - като се поправи с обикновено мнозинство в парламента. Същевременно подобно споразумение ще се нуждае от подкрепата на Камарата на лордовете, а краткият период до "Брекзит" усложнява процедурата.

Заплахата "Фараж"

Избори докато Великобритания все още членува в ЕС не се харесват на някои консерватори. Те са загрижени от загубата на привърженици в полза на партията на Найджъл Фараж - "Брекзит". Архиевроскептикът със сигурност ще посочи кандидати, които ще скандират, че на торите не може да се вярва, че ще извадят Великобритания от ЕС. Това ще разцепи вота на брекзитърите. 

Така че, ако е невъзможно Джонсън да свика избори, възможно ли е парламентът да го направи?

Много се обсъжда гласуването на вот на доверие, когато парламентът се върне следващия месец. Ако Джонсън загуби, ще последва 14-дневен период, в който той може да се опита да победи на последващ вот на доверие или ще отстъпи мястото на друг, който ще се опита да сформира правителство.

Ако управляващите загубят вота, това на практика ще означава, че поне един консерватор е гласувал против партията си. Той ще бъде изключен и няма да може да участва като неин кандидат на следващите избори. 

Въпреки това някои са готови да направят дори и това, за да избегнат "твърд Брекзит".

Да спреш "Брекзит"

Дори при вот на доверие не е сигурно, че ще има избори. Според консерватора Доминик Грийв и лейбъристката Маргарет Бекет 14-дневният период може да се използва, за да се отмени закона и да се отложи "Брекзит".

Те споделят, че след това може да се проведе нов вот на доверие, който да отмени предсрочните избори. В плана си двамата депутати не прикриват, че крайната им цел е свикването на втори референдум.

Този план може много лесно да се обърка - избори по непредпазливост в комплект с "твърд Брекзит".

Ако Джонсън изчака и успее да осигури "Брекзит" (със или без сделка), разпределението на силите в парламента ще му позволи да свика избори след това. 

Британските партии предпочитат да водят кампаниите си през пролетта вместо през зимата, затова може да му се наложи да почака.

----

Анализът на Робърт Хътън е публикуван в "Блумбърг", откъдето го препечатваме.