Да бъде променено законодателството и така да се сложи край на опите за киберрекет спрямо големия бизнес. За това настоя Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ).

Пред Нова телевизия (чийто собственик е председателят на КРИБ Кирил Домусчиев) той разказа, че бизнесът непрекъснато е подложен на кибертормоз и рекет, като даде за пример пробива в Националната агенция за приходите (НАП) и спомена обвинената от прокуратурата фирма "ТАД Груп". Но и не уточни какви точно законодателни промени трябва да бъдат извършени.  

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, друго е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „ТАД Груп” вече е наболял проблемът.", коментира Иванов. 

Той припомни поредицата от отвличания на бизнесмени, станали известни като „Наглите”, чието име беше дадено от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Иванов каза, че са благодарили на тогавашното ръководство на МВР.

"Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, добави той. 

Евгений Иванов сподели и лична история - работният му компютър бил хакнат.

„Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове”, каза той.

По думите му в КРИБ членуват почти без изключение всички големи банки, всички големи финансови институции, пенсионни дружества, застрахователни дружества, индустриални компании и те са по дефиниция обект."

"Никой не рекетира фризьорки, козметички, зъботехници", допълни Иванов.

Според Иванов атаките срещу финансовите институции у нас целели да влошат имиджа на страната ни.

„България е на прага да влезе в ERM II. Има хора, които не желаят това да се случи и затова трябва да сме изключително внимателни в предоставянето на публична информация. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо”, каза още той.

И завърши, че ролята на КРИБ е в рамките на организацията да се набележат действия "на първо време една опълченска съпротива, докато бъде намерено законодателно решение."