Русия ще продължи да разработва и тества нови оръжия независимо от трагедията на полигона в Архангелска област. Това заяви във вторник Франц Клинцевич от комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, съобщи Интерфакс.

За жалост, случва се изпитания на нови оръжия да възникнат проблеми заради "куп различни обстоятелства", посочи той. "Да не забравяме, че хората с риск за живота си работят за сигурността на страната. Изпробвали са нови технологии и ето ти неприятна ситуация, както често става при изпитания на нови оръжия", подчерта сенаторът, цитиран от Андрей Рискин, "Независимая газета".

Междувременно военният експерт Владимир Дворкин, генерал-майор в оставка, заяви пред Интерфакс, че Русия разполага с достатъчен брой балистични ракети, способни да преодоляват всяка противоракетна отбрана (ПРО), също и с авиационни крилати ракети, способни да преодоляват противовъздушната отбрана (ПВО). Според него нямаме нужда от ракета с ядрена силова установка:

"По моя оценка такава ракета не е функционално необходима. И не отговаря на изискванията по сигурността. Излишно нещо с неясно предназначение". А за създаването на подобна ракета ще трябват впрочем и огромни средства от бюджета.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че по данни на Вашингтон експлозията на полигона край Архангелск има връзка с ракетата "Скайфол" (както фигурира руската ракета "Буревестник" в класификацията на НАТО):

"Взривът на руския "Скайфол" накара хората да се притеснят за качеството на въздуха не само край обекта (място на изпитанията), но и далеч извън пределите му".

Руското министерство на отбраната съобщи за инцидента в Архангелска област на 8 август.

В събота корпорацията Росатом заяви, че експлозията е станала на морска платформа, където е била тествана ракета с радиоизотопен източник на захранване.

"Трагедията се случи по време на дейности по инженерно-техническото осигуряване на изотопни източници на захранване за двигателна инсталация с течно гориво", информира Росатом.

Крилатата ракета с ядрена силова установка "Буревестник" бе представена за пръв път от президента на Русия Владимир Путин през март 2018 г. в посланието до Федералното събрание (както знаем, под формата на анимация). Според държавния глава новото оръжие представлява "нисколетяща слабозабележима крилата ракета, носеща ядрена бойна част, с практически неограничен обсег, непредсказуема траектория на полета и възможност да заобикаля рубежите за прехващане". 

Както отбелязва военният наблюдател Александър Голц, цитиран от сайта Infox.ru, "в началото министерството на отбраната не се и опитваше да обясни как при тестване на "реактивна двигателна установка с течно гориво" (първоначалното обяснение на ведомството) радиационният фон е бил тройно над нормата, а показателите в района са били надхвърлени 20 пъти. Не бяха коментирани и съобщенията, че военните спешно са забранили за месец корабоплаването в част от Двинския залив в Бяло море (най-вероятно поради изтичане на ракетно гориво - хептил, който се разпада във водата тъкмо за четири седмици). Нямаше и обяснения защо, ако липсват опасни емисии, на местопроизшествието е пристигнал корабът "Серебрянка", предназначен за събиране и съхранение на радиоактивни отпадъци".

Сайтът пише, че според експерти става дума за модернизиран правопоточен двигател, разработван от 50-те години на 20-и век и в Съветския съюз, и в Америка. Само такъв двигател, използващ за "работно тяло" нагрят въздух, може да поддържа един безкраен полет. В крайна сметка и Съветският съюз, и Америка спряха да работят по този двигател, защото с цел намаляване на габаритите и теглото на ракетата при монтиране на реактора би трябвало да се свали от него цялата радиационна защита. Съответно ракетата неминуемо би заразила с радиация огромните пространства, над които прелита. Експертите предполагат, че новата руска ракета е подсигурена с необходимата защита чрез използване на най-модерни материали.

В обстановка на секретност министерството на отбраната разработва оръжие, чиито тестове може да представляват заплаха за руските граждани, пише Голц. Има ситуации, които налагат да се жертва сигурността на населението. Например когато въпросът е на живот и смърт за страната. Дали обаче е такавa причината да разработваме "Буревестник", щом видни експерти и от Щатите, и от Русия са доказвали неведнъж, че всъщност няма основания за тези страхове? Каквото и да се случи, Москва и Вашингтон ще запазят своя потенциал за взаимно унищожение.

БТА