Подалият оставка шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е новият генерален консул на България във Валенсия. Това става ясно от решение на Министерския съвет от 9 август 2019 г. То е публикувано в информационната система на правителството на 12 август.

Справка в сайта на правителството показва, че официално заседание на Министерския съвет на 9 август, петък, не е имало. Предишното редовно заседание е било на 7 август, сряда. От стенограмата, публикувана на 12 август се вижда, че точката с назначението за консул във Валенсия е била последна в дневния ред - под №18. Решението е взето без докладване и дебати, а само с лаконичкото "Приема се" от премиера Бойко Борисов.

От дипломатическия пост в Кралство Испания е освободен досегашният консул Цветелин Руменов Цолов. Георгиев заминава на негово място, като от решението на правителството става ясно, че консулският му окръг ще обхваща освен Валенсия, и областите Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Бившият председател на антикорупционната комисия е определен за консул в испанския град Валенсия заради изключително добрите си контакти с испанските правоохранителни органи. Така от Министерството на външните работи отговарят на официалното запитване на БНР как Георгиев е бил продпочетен за поста. 

"Работата в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, а Георгиев владее и испански език", пишат още от външното ведомство.

От отговора става ясно също, че настоящият консул във Валенсия Цветелин Цонев ще поеме новооткритото консулство на България в Барселона, което се очаква да бъде изключително натоварено, а той има голям опит в работата с българската общност в Кралство Испания.

Решението е взето, както други, свързани с назначения в чужбина, на закрито заседание и е подписано от премиера и главния секретар на МС.

Пламен Георгиев подаде оставка от КПКОНПИ след скандала "Апартаментгейт", в който попадна заради терасата на апартамента си в София. Столичната община установи незаконни постройки. Проверката на НАП на доходите и имуществото му обаче е приключила без данни за нарушения, обяви самият Георгиев при подаването на оставка в последние ден на юли. Същият ден Народното събрание го освободи от поста. Само няколко дни по-късно на извънредно заседание Висшияс съдебен състав възстанови юриста в специализираната прокуратура, чийто зам.-шеф беше преди да се възкачи начело на КОПНИ, която по-късно се разшили в КПКОНПИ. Сега явно на ВСС ще му се наложи пак да го освободи. 

По закон генералните консули се номинират и изпращат на мисия от Министерския съвет.