Във всички учебници по история за 10-и клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред сайта desebg.com

Вълчев вече е одобрил новите учебници, след като в тях са направени исканите от министерството промени. В предишния им вариант периодът на комунистическия режим, а в някои и разделът за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена", каза Вълчев.

Според него одобрените помагала "вече отговарят на духа на новата учебна програма" и в тях "има ясно изразено отношение към комунистическия режим".

Преди няколко месеца стана ясно, че в повечето от петте учебника по история за 10 клас на издателствата "Булвест 2000", "Анубис", "Домино", "Рива" и "Просвета" има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места са допуснати откровени манипулации. Заради породилото се обществено напрежение министър Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. Образователното министерство прие нова учебна програма, като в нея за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока. Досега в учебниците този период бе представен в един-единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни.

България е последната страна от Централна и Източна Европа, попаднала в съветския лагер след края на Втората световна война, в която се извършва подобна образователна реформа. Другите страни като Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария отдавна направиха това.