Пакистанският премиер предупреди в Twitter, че в Индия се подготвя клане като при Сребреница и етническо прочистване в индийската част на Кашмир. Той също осъди търпението на международната общност и заяви, че ако не реагира на време, ще провокира радикализация сред мюсюлманския свят.

 

 

"Ще остане ли светът мълчалив свидетел на поредното клане като при Сребреница и етническо прочистване сред мюсюлманите в ОИК (Окупирания от Индия Кашмир)? Искам да предупредя международната общност, че ако позволи на това да се случи, ще има тежки последици и реакции сред мюсюлманския свят, като ще запалят радикализация и цикъл на насилие", написа Имран Хан.

Днес Пакистан отбелязва "Черен ден" като протест срещу решението на индийското правителство да отмени специалния статут на спорния район Кашмир, предаде Ройтерс. Печатните издания на вестници в Пакистан излязоха с черни краища, а политици, сред които и министър-председателят Имран Хан, замениха снимките си в социалните мрежи с черни квадрати.

По същото време Индия тържествено отбелязва Деня на независимостта.

"Днес всеки индиец може с гордост да заяви "Една нация, една конституция", заяви премиерът Нарендра Моди пред окрепленията на Червения форт в Ню Делхи.

Министър-председателят добави, че специалният статут на Джаму и Кашмир окуражава корупцията и непотизма, като същевременно съхранява дискриминацията спрямо жените, децата и малцинствените групи в единствения регион в Индия с мюсюлманско мнозинство.

Решението да се отмени, наред с прекратяването на комуникациите и ограничаването на движението на хората в района, разгневи Пакистан, който в отговор прекъсна търговските и транспортните връзки, изгони индийския посланик и дори забрани излъчването на индийски филми в местните кина.

Очаква се днес на различни места в страната да се проведат протести.