Казусът "Пацо Терасата", както стана популярна в социалните мрежи сагата около имотното състояние на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, създава много поводи за размисъл относно политическото поведение на Бойко Борисов.

1. Георгиев се оказа по-ценен за Борисов от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов, както и от Цецка Цачева - бивш правосъден министър и бивш шеф на парламента. Цветанов, за когото Борисов заяви, че му е бил като семействo и сега му липсва, а и Цачева, подадоха оставки заради "Апартаментгейт". За тях двамата обаче не се намери никаква утешителна службица. Докато Георгиев бе посочен от правителството за консул във Валенсия.

Историята е още по-странна, защото след като подаде оставка от КПКОНПИ, Георгиев се върна на предишната си служба - прокурор в специализираната прокуратура. Това връщане мина и през гласуване на Висшия съдебен съвет, чиито членове дори прекъснаха ваканцията си по този повод. От политическа гледна точка Борисов бе в идеална позиция - Георгиев стана проблем на съдебната власт. Изведнъж обаче, с решение на правителството на Борисов, горещият картоф Георгиев отново се върна в изпълнителната власт.

2. Заради Георгиев Борисов наруши дългогодишна политическа практика, която при това винаги му е носела успех. Дори най-големите му противници не могат да отрекат на лидера на ГЕРБ, че той успява да се раздели с кадри, които са се компрометирали в очите на общественото мнение. Това винаги е била една от големите разлики между ГЕРБ и БСП. На "Позитано" 20 никой, дори най-компрометираният, не се хвърля на вълците, както казваше бившият премиер, бивш лидер на БСП и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев. Подобно "другарско" поведение в ГЕРБ, поне на публично ниво, никога не е имало.

Сега изведнъж Борисов изоставя печелившите политически практики на ГЕРБ и се връща към позабравените управленски способи на бившия му клиент Тодор Живков. По него време другарите не ги уволняваха, те само преминаваха на друга отговорна работа. Също като Пламен Георгиев сега.

Възможните обяснение на всичко това са две. Първо - Борисов вече е достатъчно силен и може да си позволи подобни ходове. Второ - Борисов окончателно се е самозабравил и започва да нехае за общественото мнение, което обаче ще се отрази негативно на общественото доверие в него.

Кое от обясненията е вярно ще разберем скоро. На предстоящите местни избори.