Окончателно - арх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на София от "Демократична България", както Клуб Z първи съобщи във вторник. За водач на листата е поканен, след като напусне официално съдебната система, подалият оставка съдия Методи Лалов - той ще е предложението за председател на Столичния общински съвет от коалицията след изборите (днес Съдийската колегия на ВСС не събра кворум, за да освободи Лалов, б.р.).

Игнатов ще заеме втората позиция в списъка за общински съветници на коалицията, а цялата листа ще бъде обявена в началото на септември. 

"Демократична България" избра деня на Успение Богородично да обяви претендентите си за битката за София. Мястото - Езерото с лилиите в Борисовата градина като символ на едно от красивите кътчета в столицата.

"Корупционният модел на управление на Борисовата държава започна от София и оттук трябва да започне неговото разграждане. Този модел има две основни отрицателни черти - корупция и некомпетентност. Затова София трябва да избере хора, които да елиминират тези два недъга", заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов, който първи представи претендента за кмет

Другият съпредседател на обединението и водач на "Да, България" Христо Иванов обяви, че първо трябва да се отговори на въпроса за какво са предстоящите избори. 

"Дали това е състезание просто кой ще седне в кметския стол, дали е състезание по най-красиви обещания? Това ли ще търсят софиянци? Ние изхождаме от позицията, че това не е избор на красиви обещания, а избор на устойчиви политики и капацитет за тяхното изпълнение. Това не е въпрос само на лични качества на един или друг кандидат, а въпрос и на силен екип, общински съветници, на ясна физиономия, на политическа сила, която може да осигури последователност и има ясна ценностна ориентация".

Според Иванов "Демократична България" на предстоящия вот иска да предложи на софиянци избор, основан на три неща - професионализъм, опит и характер". По думите му обединението няма да се плъзне по модата да говори за "независими" кандидати и столичани ще търсят политическа алтернатива на местния вот през октомври. 

"София не е просто град, София е столица, съсредоточие на държавността, а държавността е болна и лечението трябва да започне оттук", каза още Иванов.

Представяйки арх. Игнатов, той разказа, че кандидатът за кмет на София е станал софиянец не по случайност, а по избор.

"Това е човек, който е роден във Варна, но е живял и успявал с професионализма си в мегаполиси като Бостън и Ню Йорк в САЩ. И избира София целенасочено като място, в което да осъществи своите заложи и капацитет, където да вгради своя успех. Както сам ми каза при първия ни разговор - Америка е прекрасно място да търсиш своя успех, но тя няма нужда от теб. Тя е голяма, има много успех от себе си. Но България, София имат нужда от нас и това е въпрос на избор". 

След като разказа за професионалните успехи на кандидата за кмет, Иванов подчерта още и работата му като председател на Камарата на архитектите в България като пример за лидерство и превръщането на една професионална гилдия в граждански активна група хора.

"За мен е чест, че спечелих доверието на политическата сила, която е истинска алтернатива, за да предприемем заедно действия за промяна. Мотивацията ми да се кандидатирам за кмет започва първо от работата ми в Камарата на архитектите и като активен професионалист и гражданин, който е живял на много места по света. Работил съм в Бостън и Ню Йорк, живял съм и в Пекин, и в Москва. Във всичките тези градове съм видял от първо лице как се управляват и как с правилния екип може да се допринесе за щастливия живот на хората в тях. Тези граждани се гордеят със своите градове", заяви на свой ред кандидатът за кмет арх. Игнатов.

По думите му не можем да очакваме администрацията сама да ограничи тежестта си - това би отнело хиляди години, затова е време гражданите да се включат активно в управлението, "тъй като няма кой да свърши тази работа вместо нас".

Според арх. Игнатов ако се случи промяна в София, където демократичната общност е най-силна, ще последва и промяна в държавата. Това не може да се направи от един човек, а трябва политически отбор. 
"Демократична България" и арх. Игнатов започват и кампания за представяне на програма за управление на София, разделена в 5 сектора, като първата част ще бъде представена на 21 август. 

"Демократична България" за потенциалните конкуренти:

От "Демократична България" казаха по няколко думи и за обявените и очакваните други кандидати в битката за местната власт в София. По думите на Христо Иванов няма такова нещо като "независими кандидати" и "без партии няма демокрация" и хората трябва да си дават сметка за това.

За омбудсмана Мая Манолова, която може би ще е "независим кандидат" за кмет, от "Демократична България" допускат, че демократите в София не могат да я припознаят като алтернатива. Припомнено бе, че Манолова бе четири пъти депутат от БСП.

За Йорданка Фандъкова пък определението бе, че и тя е независима, защото "за 10 години, откакто е кмет, от нея нищо не е зависело". Заявката, че можело за тези избори да има нов екип Христо Иванов обобщи така: "Какво значение има дали един или друг няма да е в листата на ГЕРБ - хората се сменят, но схемите остават, Фандъкова е фасада".

"Независимостта не е форма на регистрация в ЦИК. Тя е професионализъм, последователност, характер и ясна ценностна ориентация и политическа отговорност", обясни Христо Иванов общата позиция на "Демократична България" и арх. Игнатов.

На журналистически въпрос Иванов разказа и за отношенията между "Демократична България" и неправителствената организация "Спаси София", която издигна Борис Бонев за кмет на София. Имало е 8 срещи между коалицията и Бонев - 7 от тях по инициатива на политическото обединение. Предлагано е било на "Спаси София" да се работи заедно, нейни представители да са в листата на "Демократична България" и дори Бонев да се включи във вътрешните процедури за избор на общ кандидат за кмет. Но от "Спаси София" отказали обща работа с един мотив - не искали да имат нщо общо с политически партии.