Мъчително двучасово преследване е довело до задържането на Мартин Трифонов - заподозрян за убийството на 7-годишната Криси край с. Сотиря.

Това стана ясно от брифинг на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, местната полиция и окръжна прокуратура след "хепиенда".

Че предполагаемия убиец на детето в сливенското с. Сотиря е заловен, съобщи по-рано следобед Нова тв. 7-годишно момиченце бе открито вчера изнасилено и пребито до смърт в сливенското село.

По думите на вътрешния министър Младен Маринов пред бТВ при преследването и задържането предполагаемият извършител на убийството е бил прострелян в краката от полицаите. Няма опасност за живота му.

"В болница е, има рани, но тепърва лекарите ще уточняват дали е от прострелване или от друго", каза днес и главният секретар Ивайло Иванов пред Нова.

Пред телевизията две момчета от селото разказаха, че помогнали на Гранична полиция, като замерили с дърва и камъни Мартин, който бягал. Те чули стрелба и според единия от тях беглецът е бил прострелян. Той се е сврял в неизползваема къща, където е открит от граничарите.

"Към обяд започнаха да се появяват сигнали, че е видян - каза Иванов. - Първо е бил локализирали от колеги, които участавт, но успял да избяга."

След това обаче местен заловил, разговарял и дори... снимал беглеца. Успял да прати снимката на МВР, а Иванов каза, че "това щеше да е най-актуалната снимка", която щели да представят на медиите. За щастие не им се наложило.

Макар че бил овързан, Мартин отново успял да избяга. Чак след това дошъл моментът, в който местни деца и силите на полицията го заловили.

"Ние го насочихме - просто нямаше къде другаде да избяга", каза още Иванов.

По думите му колегите му са имали пълно основание за употреба на оръжие, макар че главният секретар така и на потъврди колко пъти е прострелян. 

Полицията съобщи по-рано днес, че издирва 21-годишния Мартин Стоянов Трифонов като основния заподозрян за убийството на детето. То е било открито на края на селото в безпомощно състояние вчера следобeд с множество наранявания и следи от изнасилване. Починало е в болницата в Сливен. 

21-годишният жител Сотиря имал криминално минало и често разбивал къщи във вилната зона на селото. Неговото семейство и това на жертвата живеят в съседни къщи.

МВР пусна и по-стара снимка на Трифонов

Местни жители разказват, че заподозреният е видял жертвата си в магазин в селото. Момиченцето отишло там, за да си купи сладолед, а мъжът пиел алкохол пред търговския обект. Според местните жители заподозреният за убийството на детето вече е изтрил профила си във фейсбук.

Момиченцето живеело с баба си и дядо си, майка му работела на морето.

За издирването на заподозрения бяха мобилизирани повече от 40 служители на полицията. Районът е планински с гъста горска растителност. В издирването бе включен и хеликоптер.

"Колегите са се ориентирали бързо. Той е само заподозрян до момента. Издирва се - тука, в района е", каза на място днес предиобед главният секретар на МВР.

"Няма храна, няма пари, не е подготвен за такива преходи - най-вероятно е тука някъде в района", отговори Иванов на въпрос може ли Мартин да е отишъл към Балкана.

После подозренията му се потвърдиха, защото младежът е намерен във вилната зона на самото село.

Интересен щрих е, че по думите на Иванов близък на Мартин Трифонов е знаел още вчера за извършеното деяние, "но им го е спестил". Тъй като майката не носи отговорност, очевидно става въпорс за мъж, с когото тя е живеела на семейни начала.

От прокуратурата потъврдиха, че Трифонов го очаква обвинение по един от най-тежките членове от НК - чл. 116, плюс друго обвинение за изнасилване и блудство. Тези састави предвиждат и доживотен затвор без право на замяна.

Освен силите на Гранична полиция и Жандармерията, в диренето помагаха още военните, Планинската спасителна служба и Държавно горско стопанство, стана ясно от думите на Иванов.

"Саможив човек, асоциален тип. Семейството му е в много тежко материално положение. Не разполага с финансови средства. Няма работа. Не е завършил образованието си. Такъв тип човек е", допълни Иванов.

Мъжът е бил разследван за кражби, има и присъда за блудство с шестнайсетгодишно момиче, която е излежал в Бургаския затвор от 2017 до 2018 г.