Магистрала “Струма” край Дупница ще остане напълно затворена и в двете посоки поне две седмици, съобщава БГНЕС.

Всички коли се пренасочват по стария път - Е-79. Затвореният участък е 10 км - между пътен възел Дупница и п.в. Бобошево.

В края на работната седмица се очаква интензивен трафик и задръствания, заради промяната в движението, напомня агенцията.

Причина за изваждането на АМ "Струма" от експлоатация е пожар, който избухна в депо за вторични суровини, което се намира под един от мостовете.

Ето какво съобщи АПИ:

"Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопастността на движение е задължително спиране на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтни работи АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара", допълват от пътната агенция.

Междувременно при тежка катастрофа в посока Гърция край Кочериново на пътя Е-79 загинаха майка и дъщеря. Ударили са се челно лек автомобил „ФИАТ Панда“ със сръбска регистрация и автобус, превозващ работници.
 
Двама са загинали на място, един е ранен и е откаран в болница, съобщи "Дарик". Жертвите са жена на 54 години и 16-годишно момиче, пътували в лекия автомобил.

Първоначалната версия на полицията е, че бащата, който е шофирал, е заспал и е навлязъл в лентата за насрещно движение, където челно се е сблъскал с буса.

Временно е ограничено движението, съобщават от МВР. Трафикът от Дупница към Благоевград е по АМ "Струма", а обратно – от Благоевград към Дупница е по стария път I-1. Регулира се от служители на Пътна полиция.