Полша обмисля да подкрепи водената от САЩ военна мисия за защита на корабоплаването в Залива, след като наскоро Иран арестува петролен танкер под британски флаг в Ормузкия проток, заяви външният министър Яцек Чапутович, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Знаем, че ситуацията изисква отговор", каза Чапутович в интервю, без да уточнява естеството на потенциалната помощ. "Възможна е някакъв вид полска помощ за американските и британските усилия", посочи външният министър.

Чапутович добави, че Полша се опитва "да поддържа трансатлантическата връзка" и да изглажда разделенията между САЩ и ЕС, включително в Близкия изток.

Влошаването на сигурността в тесния воден път край Иран, който е от жизнено значение за производителите на петрол в Близкия изток, се случва на фона на повишаване на напрежението между Иран, Великобритания и САЩ.

Германия отказа да участва във водената от САЩ мисия и се обяви в подкрепа на европейска наблюдателна мисия. Германското правителство се опасява, че стратегията на САЩ за оказване на "максимален натиск" върху Иран може да доведе до ескалация на кризата.

Полша следва политиката на САЩ в Близкия изток и по иранската ядрена сделка, от която Вашингтон се оттегли, но същевременно вярва, че ЕС трябва да е "по-отворен към американските доводи", изтъкна Чапутович.

"Ако има разделение между ЕС и САЩ, това не е добре за Полша или за Централна Европа. Затова се опитваме да поддържаме трансатлантическата връзка и да изглаждаме разделението", заяви полският външен министър. "Би било много лошо, ако САЩ загубят интерес към Европа", добави Чапутович.