Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди да бъде максимално ускорена реализацията на проектите за изграждане на атомни електроцентрали в страната, предаде ТАСС. 
С цел да няма забавяне при осъществяването на проектите за атомни електроцентрали, реализирани в координация с министерството на енергетиката и природните ресурси, както и за по-ефективно използване на атомната енергия за мирни цели, следва да бъде отделено максимално внимание на изпълнението на ангажиментите на всички съответни държавни структури и министерства и да бъде осигурена всякаква необходима подкрепа за осъществяването на въпросните проекти, се казва в нареждане на Ердоган, публикувано днес в турския Държавен вестник. 
В документа е посочено още, че за Турция има голямо значение успешната и безопасна реализация на проектите за атомни електроцентрали на територията на страната.
Това ще помогне на републиката да покрие потребностите си от електроенергия и да намали зависимостта си от внос на енергийни ресурси, се казва в текста. 
Турция планира идните години да изгради три атомни електроцентрали. В момента в окръг Мерсин (Южна Турция) се изгражда АЕЦ Аккую. Властите планират да изградят АЕЦ и в черноморския окръг Синоп и обмислят изграждането на трета атомна електроцентрала в страната, съобщава БТА.