Председател на секционната избирателна комисия (СИК) в полското градче Ленкница ще бъде Сюлейман Сюлейман, а негов заместник - Сашо Хаджиев. Имената може да ви звучат познато - Сюлейман и Хаджиев заемаха същите постове в същата секция по време на изборите за Европейски парламент на 12 май. Тогава секцията в Ленкница се прочу с резултата - от 231 подадени действителни гласове, 231 бяха в полза на Движението за права и свободи.  

По време на вечерното си заседание в събота Централната избирателна комисия (ЦИК) назначи председатели и членове във всичките 428 секции в чужбина, в които българските граждани зад граница ще могат да гласуват на изборите за Народно събрание на 5 октомври.

Единствен от членовете на ЦИК Цветозар Томов забеляза познатите имена и направи предложение Сюлейман Сюлейман и Сашо Хаджиев да не бъдат одобрени, за да бъде отговорено на обществените очаквания да не се толерират подобни практики в изборите. Томов добави и още един мотив - на последните избори Сашо Хаджиев беше едновременно и зам.-председател на комисията, и регистриран наблюдател от фондация "Европейска алтернатива за развитие". Тогава ЦИК пропусна този факт.

По време на заседанието в събота членове на ЦИК изказаха позиция, че това е недопустимо, но в продължение на половин час не успяха да установят дали г-н Хаджиев е регистриран и този път. Проверка на Клуб Z в регистъра с наблюдатели не откри името му.

"Неуместно е изобщо г-н Сашо Хаджиев да бъде член на която и да е секционна комисия", мотивира предложението си Цветозар Томов, защото това било в обществен интерес.

Това предизвика остра реакция от представителя на ДПС в ЦИК Ерхан Чаушев.

"Обществен интерес е прекалено общо и прекалено неясно. Интерес е за някои медии, интерес е за някои членове на ЦИК, интерес е за някого другиго", отговори Чаушев. Той дори обвини Томов в непоносимост към определени участници в изборите.

 

аистина имам непоносимост към 100-процентовото гласуване. Тъй като в тази секция имаше 100-процентово гласуване, трябва да дадем знак, че ЦИК се отнася сериозно към това", продължи Томов.

Последва шумен скандал, в който един от членовете на ЦИК репликира Чаушев:

"Няма да слушаме само теб"

"Мене ще слушате!", отвърна Чаушев.

Накрая ЦИК одобри състава и така в Ленкница ръководството на комисията остава същото - председателят е предложен от ДПС, а заместникът му - от "българската общност".