Коли на Google обикалят България това лято и снимат всички улици и пътища на страната, съобщиха от компанията.

Причината е нуждата от актуализация на услугата Street View, с която човек може да разглежда селища и места по цял свят. Функцията е достъпна както в програмата за навигация Google Maps, така и в по-богатата и подходяща за разглеждане на света Google Earth.

Street View е налична в над 86 държави в света, като от няколко години има и множество кадри от България. През 2017 г. обаче Google въведе нови 360-градусови камери на колите си, и сега ще мине и през страната ни, за да обнови изображенията.

Това ще улесни пътуването и ориентацията, особено в местата, в които има редовни ремонти и големи промени на градската среда.

В добавка у нас ще има и Street View Trekker-и, оператори с камера, поставена в раница, които ще минават и заснемат и пешеходните зони в градовете ни. Те ще са в 15 български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен, Хасково, Благоевград, Перник, Сливен, Пазарджик и Ямбол.

Всеки, който бъде заснет от колите или пешеходните оператори, няма да остане завинаги в системата на Google - всички изображения се преработват и лицата на хората и регистрационните табели на колите се замъгляват.