Руски комунисти и поддръжници на либералната опозиция организираха в Москва отделни протести. Те са нов етап от голямото протестно движение, разтърсващо от един месец руската столица след недопускането на независими кандидати на местните избори, насрочени за 8 септември, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Започналата в средата на юли вълна от протести доведе до над 3000 ареста. Лидери на протестното движение бяха задържани, включително опозиционният водач Алексей Навални.

Протестът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) започна около 12,45 ч московско време, а по данни на неправителствената организация "Бял брояч" на улицата са излезли 3900 души. Въпреки дъжда. На митинга е бил и лидерът на комунистите Генадий Зюганов, съобщи ТАСС.

На същото място миналата събота по призива на либералната опозиция се събраха над 50 000 души, припомня БТА. 

Присъстващите на протестната проява днес решиха да създадат "червен брояч" за проверка на резултатите от изборите на 8 септември и поискаха оставката на председателя на московската избирателна комисия Валентин Горбунов.

В Русия комунистите са смятани за опозиция, която Кремъл толерира, но те се присъединиха към протестното движение на булевард "Академик Сахаров" и призоваха за честни избори, въпреки че техни кандидати бяха допуснати от участие в изборите, отбелязва още АФП.

 

 

Либералната опозиция не получи разрешение за протест от кметството. Нейни поддръжници призоваха за индивидуални протести на различни места в града. Носят се плакати. Тази техника често се използва от протестиращите в Русия, за да могат да избегнат искането на разрешение за протест от властите. Те могат да протестират индивидуално, стига да поддържат дистанция от 50 м между групите протестиращите, както изисква законът, пише още БТА.