СИМОНА РУСЕВА

Бундесверът (германската войска) не може да изпълнява задълженията си спрямо НАТО. Това признава отбранителната министърка на ФРГ Урсула фон дер Лайен

“При летателните системи в момента сме под нивото на ангажиментите ни отпреди година - при извънредна ситуация да сме готови да предоставим 60 изтребителя в рамките на 180 дни. Причината е в липсата на резервни части за самолетите и бойните хеликоптери”, поясни министърката от кабинета на Меркел.

Тя обаче уточни, че Бундесверът е в състояние да осъществява текущите  и краткосрочните си мисии в рамките на алианса.
Фон дер Лайен от дни е в окото на политическия ураган в Берлин. Тя е обвинявана, че е въвела в заблуда дори народните представители с твърденията си, че всичко в армията било наред.

Вярваха й, докато не настъпиха гафове: транспортен самолет от тип “Трансал” се повреди, когато немски бойни парашутисти трябваше да отлетят за Ирак, за да обучават кюрди да боравят с предстовяните им немски оръжия. Машината беше сменена, Багдад не я прие заради различните опознавателни знаци и така на 19 септември немците заседнаха в Бургас. Седмица по-късно им изпратиха нов самолет, но и той даде дефект, наложи се от Германия за Бургас да поеме друг.

“Катастрофалното положение с техниката на Бундесвера не е от днес, а от последните години. Сега задача номер 1 на министърката е да използва предстовения й бюджет и да стегне редиците”, изрече днес Томас  Оперман, шеф на парламентарната фракция на социалдемократите.

Шефовете на трите рода войски – ВВС, сухопътни и морски сили представиха свой анализ – от 109 самолета от тип “Юрофайтър” само 42 са изрядни. Подобно било положението с флота и с наземната бойна техника.

Според тях вината за трагичното положение носи предишното правителство на Ангела Меркел. През 2010 г. то решило да се прекратят всякакви доставки на резервни части.  

Какво е положението в момента, може да се види от следната таблица, която е предсатвителна извадка от по-обширен списък:

Оръжейни системи    Наличност    В бойна готовност

Вертолети от тип “Тигър”    31    10
Хеликоптери “90”    33    8
Хеликоптери “Сий кинг“    21    3
Хеликоптери „Сий линкс“    22    4
Хеликоптери    „CH 53“    83    16
Самолети „Юрофайтър”    109    42
Самолети “Торнадо”    89    38
Подводници „У 212“    4    1
Фрегати    11    7
Танкове “Мардер”    406    280
Танкове  „Боксер“    180    70

По повод критиките относно състоянието на въоръженията на Бундесвера военният експерт и историк Михаел Волфсон заявяви: “Светът ни гледа и пита: “Това ли са германците, от които навремето планетата тръпнеше?” На тях ще отговоря: “Бъдете радостни, че нова Германия и сегашните немци не са предишните!”