Мобилните мрежи 5G ще достигнат зрялост в следващите 3 до 5 години, смята вицепрезидентът на ZTE Лу Уеи, съобщи Gizchina.

ZTE е един от топ производителите на хардуер за мрежи от пето поколение и има детайлно наблюдение на пазара. Според компанията през 2023-2025 г. потребителите с достъп до мрежи пето поколение ще надхвърлят 1 млрд. души.

В момента в света има около 100 модела 5G устройства, като първите флагмани на известни компании за смартфони с 5G излизат наесен или догодина. Но до края на 2019 г. вече ще има 5 млн. бройки смартфони с 5G, съобщават от Strategy Analytics.

Мрежите от пето поколение са забележителни с факта, че имат потенциала да са по-бързи от обществено достъпните кабелни мрежи. 5G може да достигне скорост до 20 Gb/s. В момента добра скорост за домашен интернет е 20 Mb/s, или 1000 пъти по-малко.

В момента всяка европейска държава работи активно за развиване на бъдеща 5G мрежа, в отделни градове по света има частична мрежа, а вече в 100 държави се предлагат основни 5G услуги от 296 оператора. И българските мобилни оператори се борят за бъдещо въвеждане на мрежа от пето поколение, като A1 и Telenor вече провеждат активно тестове.