Италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини позволи 27 непълнолетни мигранти от кораба "Оупън армс" да слязат на суша, предаде ДПА, предаде БТА.

Корабът със спасените в Средиземно море мигранти от 17 дни е блокиран в морето със 134 души на борда, тъй като Салвини отказва да пусне в италиански пристанища плавателни съдове на хуманитарни организации, спасяващи мигранти в морето. На борда на кораба ситуацията е кризисна, хигиенните условия - застрашаващи здравето на хората, а ситуцията вече влияе и на психиката им. 

В отворено писмо до италианския премиер Джузепе Конте Салвини заяви, че ще позволи на непълнолетните да напуснат кораба, но добави, че го прави против волята си, само защото премиерът го е помолил да го направи. Конте от четвъртък настоява за евакуиране на непълнолетните. 

Организацията "Оупън армс" обяви в Туитър, че решението на Салвини важи за 27 непълнолетни, които пътуват сами. Останалите 107 мигранти, включително двама младежи, които обаче пътуват с роднини, остават на кораба.

Основателят на благотворителната организация "Оупън армс" Оскар Кампс заяви във видео, че условията на кораба са непоносими, че между пътниците постоянно избухват кавги. Испанската обществена телевизия, чийто репортер е на кораба, съобщи, че няколко мигранти са заплашили да скочат в морето или да се самоубият и цитира предупреждението на капитана, че ситуацията е взривоопасна. 

В сряда италиански съд отмени забраната, наложена от Салвини корабът за влезе в италианско пристанище. Вътрешното министерство обаче оспорва решението на магистратите, припомня БТА.

 Салвини обвини "Оупън армс", че води политическа битка, а не хуманитарна и иска да залее Италия с мигранти. Той оспори и твърденията, че евакуираните от кораба през последните 48 часа 13 мигранти били тежко болни и заяви, че от организацията заблуждавали италианските власти.

Министърът заяви това, след като ръководителят на лечебно заведение в Лампедуза каза, че сред 13-те мигранти има само един с ушно възпаление. но доктори на католическата благотворителна организация "Малтийските рицари", посетили по-рано кораба, установиха 20 случая на краста и няколко души с възпаление на пикочния мехур.