Над 100 000 антиправителствени демонстранти участваха днес в масово шествие в Хонконг и препълниха основните кръстовища въпреки дъжда в единадесетата седмица на често пъти бурни демонстрации в азиатския финансов център. 

Броят на днешните участници показа, че продемократичното движение все още има широка база, въпреки някои неприятни сцени миналата седмица, когато протестиращи окупираха летището, за което някои активисти се извиниха, припомня Ройтерс, съобщава БТА..

"Адски горещо е и вали. Честно казано, мъчение е да дойде човек. Но трябва да сме тук, защото нямаме друг избор", каза 24-годишният студент Джонатан, който беше на митинга, започнал в парка "Виктория" в квартал Козуей бей на остров Хонконг. "Трябва да продължим, докато най-накрая правителството се отнесе към нас с уважението, което заслужаваме", добави той.

Недоволството избухна през юни заради вече оттеглен законопроект, който щеше да позволи заподозрени в престъпления в Хонконг да бъдат екстрадирани и съдени в континентален Китай. Протестите се подхранваха обаче от по-общи тревоги за подкопаване на свободите, гарантирани от принципа "Една държава - две системи", който важи за Хонконг след връщането на бившата британска колония под китайско управление през 1997 г.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Свободен Хонконг" и "Демокрация сега". Множеството в парка "Виктория" беше мирно и сред участниците имаше хора на средна възраст и по-възрастни, младежи и цели семейства, а някои родители носеха на рамене невръстните си деца.

Въпреки че организаторите не получиха разрешение за шествие, паркът едва побра хората, които изпълнили и околните улици. Много протестиращи се насочиха към градския финансов център и скандираха искания за оставка на подкрепяната от Пекин ръководителка на местната администрация Кари Лам. Демонстрантите настояват и за окончателно оттегляне на законопроекта за екстрадиция, искат протестите да не бъдат определяни като "нарушения на обществения ред", сваляне на обвиненията срещу арестуваните, независимо разследване и подновяване на политическите реформи.

!,7 млн. на протеста - според организаторите

Антиправителственият митинг в Хонконг днес е събрал повече от 1,7 милиона души според организатора на протестната проява Фронт за граждански човешки права. Това го прави най-масовото събитие от началото на демонстрациите на 1 юли, предаде ДПА, съобщава БТА.

Това е и един от най-многолюдните протести от връщането на Хонконг под китайско управление през 1997 г.

Уон Ик Мо - ръководител на коалиция от продемократични групи каза, че протестите са започнали срещу оспорван законопроект за екстрадиция в Китай, но са се превърнали в движение срещу "репресията в китайски стил, която вече се върши от хонконгската полиция".

"От активистите на първа линия, през възрастните в домовете за стари хора до живеещите в общински жилища, гражданите на Хонконг бяха изправени пред полицейска бруталност под формата на сълзотворен газ, гумени куршуми, които използваха, за да ни разпръскват и арестуват", каза Уон.

Станахме мишена на небивали нападения от организираните триади. Гражданите на Хонконг са дълбоко възмутени и отвратени от действията на правителството и полицията в Хонконг, подчерта активистът.