„Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив."

Това са думи на Жорж Ганчев. Казва ги за себе си. Той почина дни преди да навърши 80 години, а съобщението за неговата кончина дойде от режисьора Живко Ботев. 

"Починал е българският политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок Жорж Ганчев. С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес в 6:30 часа спря да тупти едно голямо българско сърце. След кратко боледуване на 80-годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България Жорж Ганчев. Той остави трайна диря със своето родолюбие, непримиримост, отдаденост и силна любов към хората и Отечеството. През богатия си жизнен път освен с политика като водач на партии и коалиции в няколко български парламента се занимаваше активно и със спорт, телевизия, бизнес, музика и литература.

Познат в почти всички краища на света, той допринесе за много ключови партньорства в международната политика и някои важни икономически връзки на България през последните 30 години. Неговото семейство и близки благодарят на всички българи за любовта и доверието през годините", написа Живко Ботев в социалната мрежа.  

Жорж Ганчев (Георги Ганчев Петрушев) е роден в Пловдив на 29 август 1939 г. През 60-те години се жени за британска поданичка и емигрира в чужбина. В Англия завършва Британската академия по фехтовка, работи и като олимпийски треньор на британския отбор. След това се премества в САЩ, където получава американско гражданство, работи като актьор, режисьор и сценарист в Холивуд. 

По-късно стана известно, че Жорж Ганчев е бил активен сътрудник на българската Държавна сигурност, като е работил и за Второ главно управление още през 70-те години в Лондонския клуб по фехтовка. 

С промените през 1989 г. започва и политическия период на Жорж Ганчев в България. Той е един от учредителите на СДС, а след това е и основател на партия Български бизнес блок (БББ). 
Участник в четири президентски избори - още от 1992 г. насам. Два пъти е бил народен представител, като през 1995 г. Конституционния съд прекратява предсрочно мандата му заради двойното гражданство (американско), което има.

Доскоро Жорж Ганчев водеше авторско предаване по телевизия „Евроком“. 

"Днес този свят напусна моят кръстник Жорж Ганчев! Ренесансова, космополитна личност с невероятна култура и енциклопедични познания. В България осмиван и подиграван от секви идиоти, комплексари и продажници (като лицето Славуца), например, Жорж оставя своя ярък подпис в най-новата ни история и незабравими спомени в сърцата на близките си хора. Ще го изпратим в петък в Света София!", написа в социалната мрежа и Стоян Бончев. 

 

Ето само няколко от най-известните фрази на Жорж Ганчев:

"Не се пули, българино!“
„На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз.”
„Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете.”
„И Вие на Вашата смешна възраст, с Вашите смешни успехи в живота, младо инженерче, ще се гаврите с човек от ранга на Жорж Ганчев! Срам и позор!" (към министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгений Бакърджиев)