Пакистан обвини днес Индия, че е отговорна за убийството на двама цивилни и раняването на един, на негова територия при стрелба на индийски военни от другата страна на линията на контрол, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Пакистан и Индия често влизат в престрелки в хималайската област, за която и двете държави претендират. Напрежението обаче се засили, след като на 5 август Индия отне специалния статут на контролираната от нея част от Кашмир. Той даваше автономия на областта и не позволяваше на индийци от други щати да притежават земя там. 

Пакистанското министерство на външните работи съобщи днес, че цивилните жертви вчера са били причинени от "непровокирани нарушения на прекратяването на огъня" от страна на Индия в две гранични села.

Пакистан е извикал индийски дипломат и му е предал протест срещу продължаващите нарушения на прекратяването на огъня, които "са заплаха за регионалния мир".

Индия и Пакистан са воювали два пъти за Кашмир, откакто придобиват независимост от Великобритания през 1947 г., припомня АП.