Семейството на 7-годишната Кристин, която почина след изнасилване и побой, смята, че в поведението на екипа на спешната медицинска помощ, който е дошъл от Сливен, има недопустими пропуски.

В Центъра за спешна медицинска помощ в града започва вътрешна проверка дали екипът на линейката е действал адекватно при транспортирането на 7-годишното дете до болницата.

По думите на близките на момиченцето, лекарят е седнал на предната седалка в линейката, не се е качил заедно с детето и не му е обърнал внимание.

Като дойде линейката - един възрастен човек, не му видях физиономията, само държи чантата. Аз занесох дрешките да я облечем. Той дреме, не помогна да я качат. Седна отпред на седалката и тръгнаха. Мен не ме пуснаха. Остави жената сама, а той се качи при шофьора, не отиде при детето да му даде помощ. Виновен е, той изобщо не обърна внимание, тук трябваше да хвърли чанта-манта и да види, да пипне детето тук-там – то беше живичко”, е разказът на Красимир Георгиев, дядо на момичето, пред бТВ.

"До последно бяхме сами в линейката и виках, но те дори не спряха линейката, някой да се качи до мен”, каза по-рано пред Нова тв и бабата Милка Георгиева. 

Лекарят тепърва ще обяснява действията си, но ако се докаже, че детето е оставено само, това е прецедент – твърдят от ръководството на Спешния център. Според семейството бездействието на спешния екип се оказало фатално. Не е ясно и къде е била медицинската сестра, която по стандарт е част от реанимационния екип.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че няма данни за неадекватна медицинска първа помощ при детето. По думите ѝ травмата на Кристин е била несъвместима с живота.

„Има и множество травми по тялото на детето – счупени са почти всички ребра, тежки разкъсвания. Абсолютно необратим е бил този процес”, посочи Арнаудова.

„Имаме категорични сведения, че е нанесена тежка черепно-мозъчна травма. Установени са множество травми по тялото на детето. Експертизата доказва, че тези травми, които са установени са причинени от твърд предмет, а самият извършител е направил самопризнания и е обяснил, че е използвал не само юмруци, но е използвал и камък”, посочи още Арнаудова.

Още в неделя стана ясно, че обвиненият за убийството на детето Мартин Трифонов е направил самопризнания. ДНК пробата също доказа съпричастието му.

Според версията му той е извършил престъплението под въздействието на алкохол. Негови съученици разказват, че като дете самият той бил обект на насилие, съобщава още бТВ.

„Дал е обяснение за своето поведение с прекомерната употреба на алкохол, обяснил е механизма за причиняване на нараняванията. Използвал е камък, което съвпада с причината за настъпване на смъртта – тежка черепно-мозъчна травма”, каза още Арнаудова. Разследването е доказало, че обвиненият за тежкото престъпление е закупил алкохол от местното заведение. Предстои експертиза да установи дали има дактилоскопни следи от него.По думите ѝ обвиняемият твърди, че не е познавал жертвата. „Делото е в напреднала фаза на развитие, защото сме разпитали почти всички свидетели, които имат отношение и информация по случая”, допълни Арнаудова.

Мярката за неоклонение на Трифонов трябва да се гледа днес, а прокуратурата ще поиска най-тежката - задържане под стража. Трифонов се намира в Сливенската болница, след като при опит за бягство при залавянето си беше прострелян в крака. Той е с белезници и под засилена полицейска охрана.

В Сливен днес е ден за траур в памет на убитото дете.