Колона от бронетехника на турската армия е обстреляна от страна сирийските правителствени войски в провинция Идлиб.

Трима цивилни лица са убити, а 12 други ранени след въздушни удари на правителствените сили на Дамаск, които поразиха позиции близо до турски военен конвой, който се насочваше към наблюдателен пост в Сирия, предаде Фокус.

Това се казва в съобщение от Министерството на отбраната на Турция, цитирано от вестник "Йени Сафак".

Наблюдателният пункт, разположен на 88 километра от границата между Турция и Сирия, е създаден през април 2018. Провинция Идлиб е бастион на опозицията от началото на гражданската война в Сирия, припомня изданието.

По-рано базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) съобщи, че при ударите на сирийските правителствени войски близо до позиции на турския конвой в северозападната провинция Идлиб е загинал един човек, а двама други са пострадали.

Според информация на телевизионния канал NTV, голямата колона бронетехника се е придвижвала от наблюдателен пост номер 7 в Идлиб към пост номер 9 за усилването му. Отбелязва се, че прехвърлянето на военна техника се е наложи във връзка с това, че 9-ти пост се е оказал в центъра на настъплението на сирийските войски.

Медията твърди още, че правителствените сили са нанесли удари по маршрута на конвоя. Някои снаряди са се взривили в близост до бронетехниката.

За да избегне загуби, колоната е спряла. Командването на турските въоръжени сили е изпратило в района на инцидента дронове.

Междувременно, според информация на телевизионния канал Haberturk, конвоят е влязъл рано сутринта на територията на Сирия от страна на населеното място Рейханль в провинция Хатай. Машините са се движили към турския наблюдателен пост номер 9 и към град Хан Шейхун по трасето Дамаск-Алепо, когато се е случил обстрелът.

МВнР на Сирия разглежда изпратената от Турция военна колона с оръжие и боеприпаси за терористите в провинция Идлиб като посегателство на своя национален суверенитет и счита, че по този начин Анкара доставя военна помощ на бойците от групировката „Джебхат ан-Нусра“.

Както съобщи по-рано сирийският ТВ канал Al Mayadeen, сирийската армия влезе в неделя в град Хан Шейхун след ожесточени боеве с терористите от екстремистките групировки „Джебхат ан Нусра“ и „Джейш ал Иза“. Според информацията на медията, войската се движи напред и се намира на разстояние 500 метра от трасето Дамаск-Алепо.

Командването на Въоръжените сили на републиката постави пред войниците задачата да върнат под контрол участъка от тази стратегическа магистрала, преминаваща през провинция Идлиб.

Наскоро в Нурсултан (Астана) се проведоха преговори за деескалация в региона, а на втори август в Идлиб влезе в сила „примирие“.

Командването на въоръжените сили на Арабската република заяви, че ще спре боевете, при условие че Турция изпълни задълженията си по Договора от Сочи.

Това е документ, подписан между Москва и Анкара миналия септември. Основният момент беше изтеглянето на тежките и средните оръжия на бойци на 20 километра от демилитаризираната зона. Турция трябваше да гарантира безопасността на отстъплението.

На 5 август армията на Асад възобнови операцията си поради неизпълнение на условията: бандформированията, възползвайки се от затишието, предприеха опити да атакуват позициите на сирийските военни в северната част на провинция Хама и многократно откриваха огън по населени с цивилни граждани селища.

Сирийското министерство на външните работи обвини днес Турция, че е изпратила през границата в северозападната сирийска провинция Идлиб конвой от бронирани автомобили, натоварени с оръжия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Конвоят е достигнал град Саракеб. Целта му е Хан Шейхун, който се намира на юг. 

В изявление сирийското външно министерство определя случая като "скандална турска намеса". "Враждебното поведение на турския режим" няма да се отрази на сирийската офанзива към Хан Шейхун, уверява то.

До момента няма реакция от страна на Турция.

Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи, че сирийски и руски военни самолети нанасят удари недалеч от конвоя, за да му попречат да продължи по пътя си, предаде Франс прес.

Сирийските правителствени сили достигнаха по-рано днес западните покрайнини на Хан Шейхун, най-големия град в южен Идлиб, съобщи АП.

Северозападната сирийска провинция е последният голям район в страната, който остава под контрола на бунтовниците. Турция подкрепя сирийските опозиционни групи и има 12 наблюдателни поста в Идлиб.