Пекарна в Хонконг застана на страната на продемократичното движение на територията, като започна да приготвя лунни сладкиши с протестни слогани, в които се осъждат репресиите на Пекин и се подчертава уникалната идентичност на острова.

Те са предназначени за традиционния есенен фестивал в Китай, който се провежда на 15-ия ден на 8-ия месец от лунния календар (през 2019 г. 13 септември), съобщи Асошиейтед прес. 

Лунните сладкиши се сервират през нощта, когато луната е най-кръгла и бляскава, а семействата се събират и се молят за обилна реколта.

Според легендата революционерите от династията на Мин са ги използвали, за да пренасят тайни съобщения, докато са се борили срещу монголските владетели по времето на династията Юен.

Собственичката на пекарната Наоми Суен се надява, че сладкишите ще повдигнат настроението във времена на високо политическо недоволство.

На изделията ще бъдат изобразени надписи като "Без оттегляне, без разпръскване", "Народът на Хонконг" и "Бъди вода" (вдъхновена от философията на Брус Лий).

 

Традиционно лунните сладкиши се пълнят със семена от лотос или с паста от червен боб и жълтък, които символизират луната.

Суен се надява, че нейните може да "направят народа на Хонконг щастлив отново". Клиентката Санди Лам сподели, че сладките "символизират нашите гласове" и отразяват "истинското състояние" за протестиращите.

Демонстрантите излязоха по улиците в първата половина на юни в протест срещу предложения от местната власт закон за екстрадиция, който щеше да позволи на Китай да прибира политически дисиденти и да ги съди според континенталните закони.

Впоследствие те се раздразнаха и вече продемократичните сили настояват за оставката на лидерката на Хонконг - Кери Лам, и разследване на извършеното насилие на органите на реда върху протестиращите.