Има ли връзка премиерът Бойко Борисов с една от фирмите, на които Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) възлага поръчки за милиони левове за изгаряне на животински трупове. Отговорът на този въпрос търси разследване на „Свободна Европа“. Повод за публикацията е фотография в дома на премиера от 13 юни, когато е неговият рожден ден, с две момичета. 

Проверка на „Свободна Европа“ показа, че момичета са дъщери на Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. А двамата съпрузи притежават фирма "Син кръст 2016" - една от двете фирми, собственици на мобилни инсинератори, които работят по договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Както разкри и репортажът на Генка Шикерова - "Война за трупове", от 2018 г. досега само "Син кръст 2016" има сключени договори с БАБХ за над 40 милиона лева.

Снимката, на която Борисов е прегърнал двете момичета, е била споделена на профила на Габриела Лазарова с текст: 

"Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!". 

Фотографията обаче изчезва след като “Свободна Европа” отправя официални въпроси чрез правителствената информационна служба до Бойко Борисов дали познава бащата на двете момичета, както и семейството му. След като премиерът отговори отрицателно – снимката бе изтрита от личния профил на Габриела Лазарова.

БАБХ е възложила на фирмата да гори животински трупове с два мобилни инсинератора. Общият капацитет на техниката е изгаряне на 16 тона трупни отпадъци на денонощие.

По договор "Син кръст 2016" има ангажимент да обезврежда отпадъци в случай на епидемия, но досега БАБХ нито веднъж не е изпратила инсинераторите в огнищата на заразите. 

Агенцията обаче използва като аргумент чумата по дребните преживни животни и навлизането на африканската чума, за да сключи с фирмата допълнителни анекси за отпускане на още пари.

От БАБХ не казват колко пари и за какво количество са плащали, защото според тях това не е информация от обществен интерес. Но от публично достъпните документи излиза, че само за 34 дни в края на 2018 г. "Син кръст 2016" са обезвреждали по документи три пъти повече трупове, отколкото позволява капацитетът на мобилната техника. Само за тези дни фирмата е получила над 2,5 млн. лв.

Според Търговския регистър Лазаров е бил управител още на "ВОЛФ-96", представител на ДИТЦ и "Чистота София". Името на Лазаров стана известно покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирмата-концесионер "Новера", се казва още в публикацията на „Свободна Европа“.