Френският президент Еманюел Макрон посрещна руския държавен глава Владимир Путин в приятелска атмосфера, но въпросите, по които двете страни имат разногласия, остават много, като се започне от Сирия и се стигне до Украйна, пише френският вестник "Монд", цитиран от БТА.
"Монд" обръща внимание на изявлението на Макрон, че с поканата си към Владимир Путин да посети "бреговете на Средиземно море, които силно са повлияли на въображението" на руски творци като Тургенев и Стравински, той е искал да засвидетелства топлотата, която заслужава "такава велика сила като Русия".
Изданието отбелязва поднесения от Путин на френската първа дама Брижит Макрон букет цветя и усмивките от двете страни, създали атмосфера на близост, нарушавана единствено от присъствието на четиридесетина френски и руски журналисти.

"Русия е дълбоко европейска страна. Ние вярваме в Европа, простираща се от Лисабон до Владивосток", каза Макрон. Още едно обяснение в любов на Макрон към Путин, по-малко от седмица преди срещата на Г7 в Биариц, отбелязва "Монд".

Вестник "Фигаро" се фокусира върху думите на Макрон, че една Русия, обърнала гръб на Европа, не отговаря на европейските интереси. Изданието цитира и изказването на френския президент, че Москва играе изключително важна роля при решаването на голям брой кризи.
Според "Фигаро" двамата президенти са влезли в кратко пререкание след журналистически въпрос за демонстрациите в Москва, цитирайки думите на Путин, че е имало насилие по време на демонстрациите на "жълтите жилетки" във Франция, и тези на Макрон, че не може да става дума за сравнение между двете протестни движения, тъй като "жълтите жилетки" са имали възможност да участват в избори.
"Фигаро" отбелязва и различията между Макрон и Путин по въпроса с Украйна и конфликта в Сирия. Макрон изтъкна, че решаването на кризата в Украйна е предварително условие за връщането на Русия в Г8. Путин бе сдържан по украинския въпрос, но се съгласи с Макрон, че среща в Нормандския формат може да доведе до резултати, пише "Фигаро".
"Фигаро" констатира, че по сирийския въпрос всеки от президентите е останал на своята позиция - Макрон призова спирането на огъня в Идлиб да бъде спазвано, а Путин подчерта, че Русия ще остане ангажирана в сирийския конфликт до края на сраженията с терористите.