Русия изрази днес съжаление, че САЩ са провели изпитание на крилата ракета, само 16 дни след като се оттеглиха от подписания през 1987 г. Договор за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

 
"Прави впечатление, че изпитването на усъвършенстваната ракета "Томахоук" се проведе буквално 16 дни след оттеглянето на САЩ от ДРСМО и прекратяването на този договор - каза зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. - Вероятно не може да има по-ясно и категорично потвърждение, че разработването на съответните системи се провежда в САЩ отдавна и подготовката да се откажат от договора включва също съответната научноизследователска дейност". 
 
 
 
Рябков подчерта, че пробното изстрелване е направено от универсална пускова установка, от която могат да се изстрелват не само ракети-прехващачи, но и крилати ракети. 
 
"Всичко това предизвиква съжаление. САЩ очевидно са поели курс към ескалиране на военното напрежение", заяви Рябков.
Той добави, че Русия продължава да се придържа към ангажимента си за мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег.
 
САЩ се оттеглиха от ДРСМО на 2 август, посочвайки като причина отказа на Русия да унищожи новите си ракети 9М729, които според тях вече години нарушават договора. Русия отрича това, според нея споменатите ракети са съвместими с изискванията на ДРСМО. Съюзниците на САЩ в НАТО единодушно покрепиха американското решение.