Британският премиер Борис Джонсън е изпратил до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което предлага предпазният механизъм за ирландската граница да бъде заменен с алтернативни договорки, които да действат до края на преходния период след Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмото, публикувано от кабинета на Джонсън, премиерът повтаря предложението си предпазният механизъм - който дава гаранции, че няма да има "твърда" граница на остров Ирландия - да бъде изключен от споразумението, постигнато с ЕС от предшественичката му Тереза Мей.

Джонсън, който се зарече да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение, смята, че е възможно да се постигне съгласие по въпроса за предпазния механизъм и определя това като най-голям приоритет на правителството му.

"Обединеното кралство и ЕС вече имат съгласие, че алтернативни договорки могат да бъдат част от решението. Затова предлагам предпазният механизъм да бъде заменен с поемане на задължение да се изработят такива договорки възможно най-бързо преди края на преходния период, в рамките на бъдещите отношения", пише Джонсън до Туск.

Той добавя, че Великобритания е готова да обсъди конструктивно и гъвкаво какви ангажименти могат да засилят доверието между двете страни за развитието на бъдещите им отношения, ако такива договорки не бъдат готови до края на преходния период.

В писмото Джонсън изразява мнение, че предпазният механизъм е несъстоятелен, защото е антидемократичен и несъвместим със суверенитета на Обединеното кралство като държава. Но той е готов да даде гаранции, че няма да има твърда граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Предпазният механизъм ще задължи Великобритания да спазва някои правила на ЕС, ако не намери друг начин да задържи отворена границата по суша между Северна Ирландия и Ирландия, която е член на ЕС. За Дъблин това е решаващо за запазване на мира на острова.

"Правителството няма да въвежда инфраструктура, проверки или контрол по границата между Ирландия и Северна Ирландия. С радост ще поемем законово обвързващ ангажимент в тази посока и се надяваме, че и Европейският съюз ще го стори. Времето напредва. Обединеното кралство е готово да действа бързо и с оглед на постигнатото досега, се надявам че това важи и за ЕС", гласи писмото на Джонсън до Туск.

Европейският съюз досега отстоява, че споразумението за излизане на Великобритания от ЕС не може да бъде предоговаряно, напомня Ройтерс. 

Отговорът на ЕС

Туск заяви днес, че писмото от Джонсън не включва никакви "реалистични алтернативи" на спорния предпазен механизъм за ирландската граница, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Предпазният механизъм е гаранция срещу появата на физическа граница на остров Ирландия, докато не бъде намерена (подходяща) алтернатива", написа Туск в Туитър. 

"Тези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят връщането на границата. Дори и да не го признават", добави председателят на Европейския съвет.

Говорителка на Европейската комисия заяви, че предпазният механизъм е единственото средство, посочено и от Лондон, и от съюза, чрез което да бъде избегнато връщането на граничните проверки на о-в Ирландия след Брекзит.

"Писмото не предлага оперативно от юридическа гледна точка решение, чрез което да не допуснем връщането на физическата граница на о-в Ирландия", каза на пресконференция Наташа Берто.

"Нашата позиция по въпроса за предпазния механизъм е добре известна. Той е единственото посочено досега и от двете страни средство за изпълнението на това задължение", добави тя на пресконференция.

Джонсън иска да бъде сложен край на така наречения предпазен механизъм, който предвижда Великобритания да остане тясно свързана с европейския митнически съюз, ако двете страни не са в състояние да договорят други начини, чрез които да бъде предотвратено връщането на граничните проверки на хората и стоките, движещи се между Северна Ирландия и Република Ирландия, отбелязва Асошиейтед прес.
След едночасов телефонен разговор с Джонсън вчера ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно.
Финландският премиер Анти Рине също каза пред британския си колега, че ЕС няма да предоговаря договора, съобщи днес говорител на Рине.

"Премиерът Рине повтори, че Споразумението за излизането не подлежи на промяна", каза говорителят пред Ройтерс. Той добави, че разговорът се е състоял вчера.

Финландия е ротационна председателка на ЕС, а британският премиер предприе нов опит да убеди съюза да преразгледа договора за излизането.

Лондон изтегля свои представители

Великобритания ще "освободи" своите представители от повечето срещи на Европейския съюз, за да могат да се съсредоточат върху Брекзит, намалявайки присъствието близо наполовина, заяви днес британското министерство за Брекзит, цитирано от Ройтерс.

"От сега нататък ще ходим само на срещи, които са наистина важни, намалявайки присъствието повече от наполовина и спестявайки стотици часове", каза министърът за Брекзит Стив Баркли.

От 1 септември британските представители ще присъстват само на срещи на ЕС, на които Великобритания има значим национален интерес, например сигурността, заяви министерството.

"Като напускаща държава членка е разумно да "освободим" служителите от тези срещи на ЕС, за да им позволим по-добре да съсредоточат талантите си върху непосредствените ни национални приоритети", каза министерството.