България и Йордания обсъждат съвместна работа за траен мир в Близкия Изток. Това заяви днес външната министърка Екатерина Захариева след среща със своя йордански колега Айфам Сафади, съобщи МВнР. Двамата са говорили за различни възможности за обмяна на опит и сътрудничество в борбата с радикализма.

Захариева подчерта, че България подкрепя инициативата на крал Абдулла II „Процесът от Акаба“, чиято основна цел е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. Днес премиерът Борисов също изрази подкрепа за инициативата.

"Можем да използваме председателството на България на Берлинския процес, за да установим по-тясно сътрудничество с „Процесът от Акаба“, да набелязваме конкретни действия за справянето с проблемите в Близкия Изток“, допълни първият ни дипломат.

Министър Сафади определи България като добър партньор в битката срещу радикализма и благодари за подкрепата.

На срещата двамата министри подписаха и споразумение за отпадане на визите за посещения с дипломатически и служебни паспортни на гражданите на двете страни. Това ще улесни двустранните отношения - по отношение както на геополитиката, така и на икономическото сътрудничество. 

Министър Захариева изтъкна, че предстои първо заседание на Смесената комисия за икономическо сътрудничество в началото на следващата година, придружено от бизнес форум. Тя открои туризма, високите технологии, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост като приоритетни сфери за развитие. Министър Сафади заяви, че и от страна на Йордания има желание за засилване на връзките в областта на икономиката, като подчерта потенциала на сфери като туризма и високите технологии, които ще спомогнат за допълнително сближаване в бъдеще.

Захариева подчерта, че 1500 йорданци са завършили в наши ВУЗ-ове, и ги определи като "най-силните посланици на България в Йордания". И отбеляза, че се работи и върху проект българските университети да могат да представят възможността за получаване на качествено висше образование в България пред гражданите на Йордания.