Луиджи ди Майо, лидерът на движението "Пет звезди", намекна за края на управляващата коалиция в Италия, след като благодари на премиера на страната Джузепе Конте, съобщи Ройтерс.

"Каквото и да се случи исках да Ви кажа, че бе чест да работим заедно в това правителство", сподели ди Майо, който e вицепремиер в настоящия кабинет.

Конте ще говори пред парламента по-късно днес, след като движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига" обявиха, че ще внесе искане за вот на недоверие на администрацията.

Все още не е насрочено гласуването в парламента и има много несигурност за това как ще приключи сагата.

Очаква се Конте да си подаде оставката днес, след което президентът Серджио Матарела ще стартира формални преговори с партиите, за да провери дали е възможно да се сформира нова коалиция. При неуспех ще разпусне парламента.

Лидерът на "Лига" - Матео Салвини, настоява аз предсрочни избори, три години и половина по-рано от следващите по график. Той е уверен, че растящата му популярност в социологическите проучвания ще го изстреля нагоре и че "Пет звезди" ще изпадне в опозиция. 

Ди Майо обяви, че депутатите от партията му ще подкрепят Конте - професор по право, който няма политически пристрастия.

"Всеки един от нас знае, че ние сме на правилната страна на историята", сподели вицепремиерът във Facebook. "Лигата" ще трябва да отговаря за погрешното си решение да събори всичко, да предизвика политическа криза по средата на август...само за да спечели изборите", допълни той.

Политически източници съобщиха на Ройтерс в понеделник, че опозиционната "Демократическа партия" е водила "добри" първоначални преговори с "Пет звезди" относно възможността да сформират нова коалиция.