Базираната във Виена Организация по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити заяви вчера, че общо четири руски станции за мониторинг на радиацията са спрели да й предават информация след мистериозната експлозия край Северодвинск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това предизвиква подозрения, че Русия е въздействала на станциите. 


Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви днес, че международната организация няма никакво отношение към случилото се край Северодвинск. В интервю за агенция Интерфакс Рябков подчерта, че предаването на данни от станциите за мониторинг на радиацията на Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ОДВЗЯО) има доброволен характер.


Първоначално, два дни след експлозията на военния полигон край Северодвинск, информация са престанали да предават станциите в Дубна и Киров, а впоследствие, на 13 август - и станциите в Билибино (в Чукотския автономен окръг) и в Залесево (в Алтайския край), съобщи Интерфакс, като се позова на телевизия Си Ен Ен.
Руската държавна корпорация Росатом призна, че при експлозията край Северодвинск на 8 август са загинали нейни служители, припомня Ройтерс.

Реакцията на Кремъл

Кремъл заяви днес, че няма основание за тревога, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Попитан за твърденията на ОДВЗЯО, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че правителствените служби, отговарящи за съответните станции за наблюдение на радиацията, вършат своята работа както трябва.
Той заяви пред репортери, че не разполага с точна информация дали и как руските станции предават данни.

Песков каза, че руският президент Владимир Путин получава пълна информация след взрива край Северодвинск, но Кремъл не отговаря за станциите за наблюдение на радиацията, посочва ТАСС.

"Що се отнася до работата на станциите, честно казано, не знам на кого са подчинени. Това вероятно можете да откриете сами. . . и да поискате информация защо тези или онези данни се предават или не се предават", заяви говорителят на Путин.
"Но държавният глава, естествено, получава цялата информация за това какво се случва там", каза той.

Руските станции за наблюдение на радиацията в Пеледуй и Билибино са възобновили предаването на данни, съобщи по-късно днес изпълнителният секретар на подготвителната комисия към Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ОДВЗЯО) Ласина Зербо, цитирана от ТАСС.

"Включените в международната система за наблюдение на ядрените опити руски станции RUP 56 (Пеледуй) и RUP 57 (Билибино) са възобновили работа и в момента предават данни във Временния технически секретариат. Отлично сътрудничество и поддръжка от операторите на руските станции", заяви Зербо в Туитър.