Италианският премиер Джузепе Конте съобщи днес, че ще подаде оставка, след парламентарния дебат, който последва неговата декларация пред Сената. В нея имаше остри реплики срещу заместника му Матео Салвини, предаде Франс прес.

"Прекъсвам тук опита си с правителството. Смятам да приключа институционалния преход по последователен начин. Ще се срещна с президента на Републиката да му представя оставката си", каза Конте, цитиран от агенцията, подчертавайки, че първо ще чуе дебата, предвиден да продължи 3 часа и 45 минути.

Салвини, който освен вицепремиер е вътрешен министър и лидер на крайнодясната "Лига", е неформалният лидер на Италия днес. Той е най-популярният политик и се надява партията му, първа по рейтинг, да спечели евентуални предсрочни избори.

На 8 август той скъса съюза със сегашния си коалиционен партньор, антиелитисткото движение "Пет звезди", водено от другия вицепремиер Луиджи ди Майо.

Конте, който е безпартиен професор по право и адвокат, обвини Салвини, че поставя собствените си интереси и интересите на партията си пред тези на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът предупреди, че ходът на Салвини да събори правителството може да навреди на икономиката, посочи агенцията.

Конте обвини ръководителя на "Лига"-та, че иска да осребри растящата си популярност в допитванията и да предизвика предсрочни избори, излагайки на риск планираните реформи.

"Салвини показа, че следва собствените и интереси и тези на партията си", каза Конте пред препълнения Сенат, застанал до Салвини, който седеше с каменно лице.

"Неговите решения представляват сериозни рискове за страната", каза премиерът.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната с второто по големина след Гърция съотношение на публичния дълг към брутния вътрешен продукт - 132%.

Популисткото й правителство няколко пъти разтревожи финансовите пазари и ЕС с отказите си да спазва правилата за бюджетна дисциплина в единната валута и предизвика тревожни прогнози за дългова криза, подобна на гръцката, но с много по-голяма разрушителна сила.

Салвини беше в съюз френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен на европейските избори през май. Те декларираха амбиция за променят ЕС отвътре, като отменят сегашните му финансови правила, върнат власт на националните държави и затворят вратите на Европа за мигранти.

Салвини вече направи това в Италия, като затвори пристанищата й за кораби на хуманитарни организации, спасяващи мигранти от Африка в Средиземно море. Тази му политика и успешни полицейски акции срещу мафията повишиха популярността му у дома.

Заедно с това той се обяви за прекратяване на европейските санкции спрямо Русия заради политиката й към Украйна. Неотдавна човек от обкръжението му беше уличен в осигуряване на руско финансиране за "Лигата".