Наказанията за киберпрестъпленията да нараснат до 15 години затвор - това предложение за промени в Наказателния кодекс ще предложи вицепремиерът Марияна Николова, която от вчера отговаря и за киберсигурността в държавата.

В ефира на Нова телевизия тя съобщи, че и на европейско ниво се завишават санкциите срещу киберпрестъпленията, като ще бъде въведана забрана за посещаване на всяка една европейска държава и блокиране на личните сметки на всеки, който е уличен в подобен тип посегателства срещу информационната инфраструктура. 

Марияна Николова съобщи, че вече министерство на правосъдието работи междуведомствена група срещу кибер рекета.

„След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор”, заяви тя.

До вчера отговорностите по киберсигурността бяха в ресора на вицепремиера Томислав Дончев. Днес Марияна Николова заяви, че не приема този ресор като капан. 

"Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя. 

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства - МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя. 

Съветът ще пише и Стратегия по киберсигурност. В него представител ще има и президентската институция.