Ако вече живееш във Великобритания като гражданин на ЕС, до края на 2020 година трябва да си извадиш виза. А ако не живееш там и искаш да работиш в страната - ще се състезаваш наравно с всички останали.

Британското правителство обяви какви ще бъдат правилата за гражданите на държави от ЕС в Обединеното кралство, ако страната напусне ЕС без договор. Първата мярка, оповестена от правителствена говорителка в Лондон: от 31 октомври тази година (датата за излизане от ЕС) гражданите на ЕС вече няма да се ползват от свободата на придвижване по отношение на Великобритания. Онези граждани от ЕС, които вече живеят във Великобритания, няма да бъдат засегнати от това ограничение.

Според критиците обаче тогава ще възникне много трудният за решаване въпрос: Кой пребивава правомерно в страната и кой - не? Говорителката поясни, че в момента се разработват правилата за режима, при който граждани на ЕС ще влизат в Обединеното кралство след 31 октомври. „Например, веднага ще въведем много по-строги правила за ограничаване на престъпността по отношение на хората, пристигащи във Великобритания", каза тя.

Точкова система за гражданите от ЕС

Премиерът Борис Джонсън обясни, че онези граждани на ЕС, които искат да живеят в страната му, в бъдеще ще бъдат селекционирани чрез точкова система по австралийски образец. А онези, които вече пребивават в страната, ще имат право да останат. Според Министерството на вътрешните работи, тази точкова система ще бъде много по-честна, защото ще поставя акцента не върху произхода на кандидатите за британска виза (тоест - дали са граждани на ЕС или не), а върху това какво могат да допринесат за страната.

Не е ясно обаче как в бъдеще британските гранични власти ще отличават гражданите на ЕС с право на престой във Великобритания от онези, които още (или вече) нямат такова. В страната не съществува задължителна адресна регистрация. Досега доброволно са се регистрирали едва 1 милион от общо 3,5 милиона граждани на ЕС, които трайно са се заселили във Великобритания. Срокът за такава регистрация, тоест за подаване на молба за британска виза, изтича в края на 2020 година, като според британското Министерство на вътрешните работи, в това отношение промени няма да има.

Инициативата „Трите милиона", която защитава правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, с тревога посочва, че ако страната излезе без договор от ЕС, нерегистрираните европейски граждани ще се натъкнат на трудности. Например, защото няма да могат да докажат на своя работодател, наемодател или на здравните власти, че пребивават законно във Великобритания.

Какви точно ще са правата на милиони европейци?

Какви ще бъдат трудовите права и правото за пребиваване на милионите граждани от ЕС – този въпрос живо вълнува и британските предприемачи. Генералният директор на Британската търговска камара Адам Маршал също отправи критики към оповестените правила. Той обясни, че британските предприемачи са се подготвили за онзи вариант на Брекзит без договор, който беше оповестен от предишното правителство преди седем месеца. „Сега, само седмици преди датата, всичко това увисва", писа Маршал в Туитър. „Фирмите имат нужда от яснота и последователност, за да се подготвят за промените."

Работата е в това, че досега гражданите на държави от ЕС имаха право да усядат във Великобритания без никакви ограничения. В споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, което беше договорено от предишната премиерка Тереза Мей с Брюксел, пише, че тази свобода остава в сила без промени до края на 2020 година. Но британският парламент на няколко пъти отхвърли това споразумение. Негов противник е и сегашният премиер Борис Джонсън.

Джонсън настоява за промени в споразумението, но ЕС категорично отхвърля това искане. Говорителка на Еврокомисията каза, че ЕС е подготвен за всевъзможни варианти, но излизането на Великобритания без споразумение ще предизвика сериозни проблеми както за гражданите, така и за фирмите. Тези проблеми обаче ще бъдат много по-тежки за Великобритания, отколкото за 27-те държави в ЕС, уточни тя.

"Дойче Веле"