Президентът Тръмп най-накрая призна, че търговската война с Китай вреди на американските граждани, но настоя, че тя е необходима в дългосрочен план.

Той отбеляза, че не се страхува от рецесия, но въпреки това обмисля нови данъчни облекчения, за да подпомогне растежа.

"Крайно време е, без значение дали е добре за страната ни, или зле в краткосрочен план", заяви той. "Вие казвате - "О, ще изпаднем в рецесия за два месеца? Ок? Там е работата, че някой трябва да се изправи срещу Китай".

Тръмп увери, че е бил принуден да наложи по-строги мита на Китай, които влошават положението на американските производители, финансови пазари, а според някои индекси - потребителите.

Тръмп сподели, че е възможен ръст на икономиката, ако Федералният резерв намали основния лихвен процент.

"Ние сме много далеч от рецесия", оповести той. "В действително, ако FED си върши работата, мисля, че ще имаме голям изблик на растеж, невероятен изблик".

Държавният глава също обмислял временно да намали данъците върху заплатите - ход, създаден да стимулира растежа. Той отрече, че това по някакъв начин означава, че икономиката отслабва.

"Аз следя това през цялото време, така или иначе".

Източници от близкото му обкръжение обаче издават, че Тръмп е притеснен първите сериозни признаци на рецесия да настъпят малко преди изборите през 2020 г.

За първи път от 10 години американската икономика започва да се забавя. Производството и увереността на потребителите са спаднали след началото на търговската война с Китай.

Световната икономика се забавя през последните месеци, а нестабилността на фондовите борси подкрепят опасенията, че американската икономика не е недосегаема. Ново проучване от понеделник посочва, че повечето икономисти предвиждат сериозен спад до 2021 г.