Николас Мадуро потвърди, че висши венецуелски служители водят преговори с представители на Белия дом, предаде "Гардиън". Изявлението му идва, след като множество медии съобщиха, че вторият по служба след президента преговаря оттеглянето си от власт със САЩ.

"Мога да потвърдя, че от месеци сме поддържали контакти със старши служители на правителството на Доналд Тръмп и от боливарското правителство, което аз управлявам - с моето директно позволение, заяви автоританият лидер по местна телевизия във вторник вечерта. - Разнообразни контакти по разнообразни канали."

Коментарът на Мадуро идват след два репортажа на американски медии, в които се твърди, че Диосдадо Кабело - един от най-влиятелните мъже във Венецуела, поддържа "тайни комуникации" със служители на Тръмп.

В неделя медията "Аксиос" обяви, че Кабело е водил разговори с главния съветник на американския президент за Латинска Америка - Маурисио Клавер-Карон. Служители на Белия дом определят това за добър знак и смятат, че обкръжението на Мадуро "постепенно се пропуква".   

Джоф Рамзи - експерт по Венецуела от неправителствената организация "Офис на Вашингтон за Латинска Америка", описа репортажите за разговори между Кабело и служители на Тръмп като "много позитивни знаци".

"Това предполага разбиране на много високо ниво в правителството (на Мадуро), че това е неустойчиво", обяви той, като посочи продължаващата икономическа, политическа и хуманитарна криза в страната. "Мисля, че тези хора търсят някаква гаранция (от САЩ), че няма да се озоват в килия в Маями", допълни Рамзи.

САЩ се надяват, че чрез ухважването на Кабело ще се създадат условията за избухване на вътрешна борба, която ще доведе до свалянето на Мадуро от власт.

Други наблюдатели на Венецуела обаче са скептични. Сред тях е Кристофър Сабатини - сътрудник на мозъчния тръст "Чатъм Хаус".

"Мисля, че това, което САЩ се опитват да правят е някакъв вид тактика за манипулация, опитват се да разприказват хора от администрацията на Мадуро", сподели той.

Във втоник обаче лично Мадуро потвърди преговорите със САЩ, което той представи като доказателство, че търси начин "за президента Доналд Тръмп наистина да се вслуша във Венецуела и истината за Боливарската революция на XXI век".

По-рано през деня Тръмп говори пред репортери.

"Ние преговаряме с разнообразни представители на Венецуела. Не искам да споменавам с кого, но ние преговаряме на много високо ниво", увери той.

Мадуро се бори да се задържи на власт от януари 2019 г., когато младият опозиционен лидер Хуан Гуайдо се обяви за легитимния президент на Венецуела и бе подкрепен от повече от 50 правителства по света, сред които американското и британското.

Повече от 4 милиона венецуелци напуснаха богата на петрол държава по данни на ООН, като поне 1 милион от тях са напуснали от ноември 2018 г. до сега.