Държавната агенция за национална сигурност свиква директорите на всички училища в София на инструктаж за противодействие на тероризма. Това става известно от съобщение на началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. 

"Присъствието Ви е наложително поради важността на обсъжданите въпроси!", посочва Кастрева.

За заповедта първо съобщи в. "Сега". Според съобщението инструктажът ще бъде кратък, един час, директорите са разделени на две групи - на най-малките, т.е. основни и начални училища, и на големите - т.е. средни училища, профилирани и професионални гимназии. На срещата ще бъде представен Закон за противодействие на тероризма и мерки, описани в наредба от 27 септември 2017 г. 

Освен това се очаква да бъдат дадени насоки за разработване и прилагане на мерки за противодействие на тероризма, каквито по силата на въпросната наредба са длъжни да имат разработени всички институции в предучилищното, училищното и висшето образование и детски ясли от по-ниска категория, пише още в съобщението.

Инструктажът не се прави за първи път. През миналата година директорите също са били канени на разговор с представители на ДАНС.

През последните месеци спецслужбата работи все по-активно в училищното образование. На публично обсъждане е подложен и проект, с който ДАНС ще има достъп до информационните регистри на Министерството на образованието "24 часа в денонощието 7 дни в седмицата". Като този достъп обхваща огромен брой регистири. От ДАНС все още не са дали обяснение за тези свои намерения.