Заради публикация, посветена на съобщение на прокуратурата, сайтът Mediapool получи обвинение чрез прессъобщение от спецпрокуратурата в извършване на вандалски акт и оскверняване на паметта на починал магистрат.

На 19 август Mediapool публикува статия под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". Публикацията се позовава на съобщение на прокуратурата за разпореден тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да драска върху некролога на починал магистрат във фоайето на специализираната прокуратура. М. Стефанов бил написал обидни и нецензурни думи върху некролога, разказва пресцентърът на прокуратура. След това заподозреният се опитал да го скъса, но бил спрян от съдебната охрана.

Mediapool се позовава на официалното съобщение, че прокурор е определил деянието като случай с високата обществена опасност и е поискано постоянното задържане под стража.

В публикацията се припомня, че Стефанов вече е бил осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негово предходно осъждане за хулиганство. 
Никъдеизданието не споменава името на починалия прокурор, чиито некролог е бил скъсан от М.Стефанов. 

Според Mediapool обаче в статията се припомнят случаи от миналото, които вероятно са подразнили някои представители на спецпрокуратурата. Там се споменават случаияте с  разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски, бивш заместник-главен прокурор, в района на сградата на Висшия съдебен съвет. И на извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха, чийто дом и кандора бяха oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи през 2018 г. И при двата случаи прокуратурата не е предприела никакви мерки. 

От изданието посочват, че в сегашната си няма оценки за действията на прокуратурата по казуса с надраскания некролог, а само се припомня как държавното обвинение се е отнасяло към случаи на тормоз спрямо живи юристи с фалшиви некролози.

В съобщието си обаче спецпрокуратурата обявява, че публикацията на Mediapool e изключително грозно "използване на паметта на колегата следовател", за да се компрометира прокуратурата. 

"Изключително грозно е да се използва паметта на колегата следовател … за който се гордеем, че бе част от колектива на Специализирана прокуратура, както и наш приятел, само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата. Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", се казва в съобщението на спецпрокуратурата по отношение на Mediapool.

 

"Считаме, че публикуваната статия представлява подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото, като отговорността за това оставяме на тяхната съвест, а също така и на преценката на българските граждани и общество", се казва още в позицията на спецпрокуратурата.