Той побира 12 500 велосипеда - на гарата в Утрехт, който е един от най-вело градовете в и така вело-Холандия. И вече бе наречен „рай за велосипедистите“.

Рекордьорът заема три подземни етажа и струва 30 милиона евро. Благодарение на разположението си до централната гара в четвъртия по големина град в Холандия той позволява много добре да се съчетаят пътуванията с влак и тези с велосипед. А не е само той - в непосредствена близост до гарата има общо 22 500 места за паркиране на велосипеди.

„Свалихме Токио от трона“, казват холандците, визирайки намиращия се в Япония досегашен най-голям вело-паркинг.

Половината от пътуващите с влак хора в „ниската земя“ стигат до гарите с колело. И редовно се оплакват, че няма достатъчно места, където да оставят возилата си. 

Благодарение на провежданата държавна политика, от 2011-а досега в Холандия са открити почти 100 хиляди нови възможности за паркиране на велосипеди. По официални статистически данни в страната има 22 милиона велосипеди, или по 1,2 на човек. Те са двойно повече от автомобилите.

Има възможност и за взимане на велосипед под наем.

Що се отнася до Утрехт, там велосипедистите са около 125 000, или една трета от населението. По данни на градските власти, 43 процента от пътуванията под 7,5 километра се извършват с колело, то е основно превозно средство и за 60 процента от пътуванията до центъра на града. В това отношение Холандия определено е шампион - за Германия същият процент е 23.

„Това е тайното ни оръжие срещу задръстванията, лошото качество на въздуха и измененията в климата, казва холандският държавен секретар за инфраструктурата Стентие ван Велдховен. - Ако искаме да подтикнем хората да се откажат от автомобилите и да използват обществения транспорт, трябва да направим така, че това да е лесно и удобно. Новият паркинг за велосипеди работи точно за това - щом не се налага половин час да търсиш място за паркиране.“

Подобно на гаражите за автомобили, и в този за велосипедите в Утрехт местата са номерирани и боядисани в различни цветове. Екран на входа показва къде има свободни места. Велосипедите се паркират на две нива - долу и горе. И оставянето им там за 24 часа е напълно безплатно. Само този, който иска да паркира колелото си за по-дълго време, трябва да плаща - по 1,25 евро на ден.