Огнища изпепеляват амазонската екваториална гора с рекордни темпове, предупреждават експертите и не крият притеснението си от последиците за климата. Тази година общо 72 843 пожара са възникнали в района на горите, което е с 80% повишение спрямо миналата година, като дори в момента пожарникари се борят с потушаването на огнената стихия, разказва Си Ен Ен.

Амазония, често наричана „белите дробове на планетата“, произвежда 20% от кислорода в земната атмосфера. Ролята ѝ за забавянето на климатичните промени е от особена важност, но освен това горите са дом за хиляди видове животни и растения. Покриваща площ колкото почти половината територия на САЩ, това е най-голямата дъждовна гора на планетата.

Но от началото на година зачестиха видеата с драматични кадри на стълбове пушек, издигащи се над зелените дървета, и огнени линии, оставящи след себе си обгорена пустош. Димът вече се е разпространил до Сао Пауло, на 2 735 километра от първоначалното огнище. В социалните мрежи се разпространяват стотици снимки от бедствието с небеса, потъмнени от димна завеса и пепел.

„Коперник“, сателитната програма на ЕС, показа карта на региона, където се виждат активните огнища – димът от тях се е разпрострял в цяла Бразилия и стига до източния атлантически бряг. Почти половината страна е покрита с пушек, засегнати са и съседните Перу, Боливия и Парагвай.

Река Амазонка преминава през няколко от тези южноамерикански държави, но по-голямата част от гората е разположена в Бразилия. По данни на тамошните власти ежеминутно всеки ден от Амазония се унищожават гори с размерите на едно футболно игрище и половина. Мнозина влиятелни в интернет личности се опитват да привлекат общественото внимание към проблема.

Природозащитните организации също се опитват да спасят Амазония, като обвиняват за огнените бедствия крайнодесния президент на Бразилия Жаир Болсонаро. Според тях той насърчава обезлесяването, като в същото време е отслабил контрола над регулациите на околната среда. Подходът му към природата бе противоречив още от началото – бивш военен, той обеща, че ще възстанови икономиката на страната, използвайки потенциала на Амазония.

Само преди седмица директорът на Националния институт за космически проучвания в страната бе уволнен, след като влезе в спор с президента – директорът показа сателитни снимки, разкриващи, че обезлесяването на Амазония е нараснало с 80 на сто спрямо юни миналата година. Обвиненията Болсонаро нарече „лъжи“ и обвини агенцията, че иска да навреди на търговията на страната.

През юли „Грийнпийс“ определи Болсонаро и правителството му като „заплаха за климатичното равновесие“ и предупреди, че в бъдеще политиките му ще нанесат тежки щети на бразилската икономика. WWF също предупреждава, че ако сеченето продължава да се окуражава от президента, амазонската гора ще достигне точка, от която няма завръщане, и ще се превърне в савана. Ако това се случи, вместо да бъде източник на кислород, местността вероятно ще започне да отделя въглероден диоксид.

Площад Славейков