Добра идея ли е производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко в България да не плащат ДДС? Да, смята Министерството на земеделието. Но не става въпрос за нулева ставка, обясни в Нова тв тази сутрин зам.-министърът Чавдар Малинов. И обясни предложението така:

"Ако аз продавам кило домати на вас, вие сте търговец, 1 лев ми струва, трябва да сложа и 20% ДДС - 20 стотинки. Вие дали ще ми платите, или няма да ми платите, в срок до 14-о число на следващия месец аз трябва да отида и да платя това ДДС, тези 20 процента."

Вместо това в този момент ще плати търговецът.

"Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат", каза той.

Предложението, ако бъде прието, ще подобри събирането на данъците, подобна практика била въведена за житните и техническите култури и вече имала добра оценка от НАП.

Според зам.-министъра причина за по-скъпите зеленчуци е наличието на много звена по веригата, които са само прекупвачи. В Гърция например има множество кооперативи, при нас този процес върви бавно, стопанствата са малки, дребните производители не могат да преговарят ефективно с големите вериги.

"Има и народопсихологически момент за кооперирането", деликатно отбеляза Малинов.

Според самите производители това ще ги направи по-конкурентоспособни. ДДС по тяхно мнение тежи, особено на малкия и средния бизнес.

В 24 от 28 държави в ЕС има различни видове намалени ставки за храните като цяло, макар само в Латвия да е спефицично намален данъкът за местни плодове и зеленчуци (5%). Само България, Дания, Естония и Литва по никакъв начин не облекчават производителите на някакъв вид храна.