Президентът на Италия Серджо Матарела се надява политическите партии да сформират ново коалиционно правителство през следващите няколко дни. Така ще се избегнат предсрочните избори. Това съобщи източник близо до президентството, съобщи Ройтерс.

Причината за провала на досегашната коалиция между крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и популисткото движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо е доброто представяне на първата на евроизборите през май.

Партията на Салвини събра 34 процента от вота, докато "Пет звезди" - едва 17 на сто. Затова той реши да предизвика предсрочни парламентарни избори, чрез които да изпрати популистите в опозиция.

След разпада на коалицията независимият премиер Джузепе Конте си подаде оставката тази седмица, като обвини лидерът на "Лига", че изпраща Италия в дълбока политическа криза заради "лични и политически интереси".

Матарела ще посрещне днес делегации на лявоцентристката Демократическа партия на бившия премиер Матео Ренци и "Пет звезди", които могат да сформират управляваща коалиция. Според източника президентът се надява да види ясни сигнали за постигането на сделка между двете партии до началото на следващата седмица.

Финансовите пазари скочиха след оставката на Конте, като причината е възможността да се сформира коалиция между Демократическата партия и "Пет звезди" и да се избегнат изборите.

Някои инвеститори са загрижени, че ако Салвини еднолично застане на власт в Италия, ще увеличи държавните разходи и ще изправи задлъжнялата страна в челен сблъсък с ЕС.