Жестокото убийство на дете в сливенското село Сотиря, заради което местните жители поискаха за убиеца Мартин Трифонов доживотен затвор без право на замяна, каквото е и най-тежкото наказание по закон, провокираха прокуратурата да излезе със "законодателна инициатива". Изеята е при направени самопризнания да не се пристъпва към съкратен процес, при който най-тежкото наказание става до 30 години лишаване от свобода. Говорителят на обвинението Румяна Арнаудова предлага това да става по усмотрение на наблюдаващия прокурор - т.е. той да дава становище кога производството да бъде съкратено, тоест да има опция за по-ниско наказание на база самопризнания, и кога не.

Самият Трифонов призна за убийството на 7-годишното момиченце.

Оказва се, тази идея се харесва на адвокатурата, но не и в частта, в която на обвинителите се дава подобно правомощие. Около това мнение се обединиха адвокатите Марин Марковски и Николай Кокинов (който бе градски прокурор на София в миналото). Двамата гостуваха в сутрешния блок на бТВ. 

И Марковски, и Кокинов се обявиха "за" доживотната присъда "лишаване от свобода", но при изрично разписани в законите текстове за какви престъпления няма да се прилага съкратеното производство. А не по решение на прокуратурата за всеки отделен случай.

"Дали България от държава на розата не се превърна в държава на вампира? - коментира Марковски последните случаи на тежки престъпления у нас. - Смея да кажа, че тези убийци не могат да бъдат превъзпитани, те не трябва да бъдат пускани навън, защото ако бъдат, може пак да убият. в Англия, Германия, Франция има доживотна присъда. Тя е абсолютно необходима", допълни той.

И призова съкратеното производство да се прилага при определени престъпления - законодателят да опише конкретно категориите престъпления, а не прокурорът да решава това.

"Въпросът е прокуратурата може ли да взима становище. Прокурорът ще е този, който ще участва в определянето на присъдата и това е недопустимо. Прокурорът ще решава за кого да каже, че може да остане в затвора "до гроб" и кой не", допълни Марковски.

На същото мнение е и Кокинов.

"Аз съм против прокуратурата да определя линията на защитата. Законодателят да опише конкретно категориите престъпления. Да се изключат от кръга на бързите присъди определени престъпления", посочи той.

Кокинов припомни, че в миналото е имало такива текстове в наказателните закони, но с промяната им подсъдимите, признали се за виновни, вече могат да се възползват от съкратената процедура и съответно намалена присъда.