Кремъл напомни за предимствата на Г-20 пред Г-7 - руското ръководство все така смята, че връщането на страната в Г-7 не е самоцел, пише "Росийская газета".

Официозът цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, коментирал съобщения, че Русия може да получи покана за бъдещ лидерски форум на най-развитите индустриални страни.

"Президентът Путин каза, че Русия не се отказва от разговор в каквито и да било формати", припомни прессекретарят на държавния глава. Но връщането на Москва в бившата Г-8 "не е самоцел" и "при всяко положение Русия смята, че в момента не е съвсем ефективно да се обсъждат глобалните световни проблеми (...) без участието на Китай, Индия и цяла група други страни."

"По-обещаващи изглеждат други формати, включително "Двайсеторката", както каза президентът", добави Песков. 

Има ли нужда Москва от "Голямата седморка", пита се в заглавие "Независимая газета" и предупреждава, че Русия няма да се задоволи с някогашната "роля на аутсайдер" в групата.

Федерацията има готовност да разгледа всякакви послания от Г-7 с оглед възстановяване на Г-8, ако получи такива, цитира вестникът коментар на руския външен министър Сергей Лавров във връзка с очаквания темата да бъде обсъдена на срещата на върха на групата във Франция през уикенда.

"Въпросът обаче е дали Русия има нужда да се върне в елитния клуб, от който безцеремонно бе изхвърлена след присъединяването на Крим. И то когато Русия бе председател на Г-8 и се готвеше да посрещне високи гости в Сочи", пише изданието.

Според "Независимая газета" включването на Русия в Г-8 е било "повечето символично", а положението й там - нестабилно, защото "дневният ред все едно бе формиран от западните страни". Освен това "през цялото време" нови събития са давали на западните политици, обществеността и медиите повод да поставят под съмнение членството на Русия в Г-8, "демонстрирайки, че тя всъщност не представлява демокрация. Значи откъде накъде ще членува в елитния клуб."

А след излизането на Москва организацията се движи към разпадане - президентът на САЩ Доналд Тръмп започна икономическа война на практика с всички членки на Г-7 и те смятат да му отвърнат със същото, смята всекидневникът. Според него лидерската среща на клуба във Франция може безпрецедентно да завърши без заключителен документ най-вече заради разногласия по външната политика и климата.

Дори обаче да се приеме комюнике, в него, както и през всички години в миналото, със сигурност ще има обвинения срещу Русия във връзка с Украйна и предполагаема намеса в изборите в неназовани страни. Ще бъде подчертана и готовността на "седморката" да наказва Русия с нови и нови санкции, прогнозира "Независимая газета".

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски призова страните от ЕС да се обявят срещу включването на Русия в Г-7, информира "Лента".

"В телефонен разговор с председателя на Европейския съвет (Доналд Туск в четвъртък) Зеленски призова ЕС решително да отхвърля присъединяването на Русия към Г-7, докато тази страна продължава агресията си в Донбас и окупира Крим", съобщи в туитър говорителката на украинския лидер Юлия Мендел. Туск увери Киев, че ЕС е солидарен с Украйна, добави тя. 

В реакцията на Москва след приказките за връщане на Русия в Г-7 прозира почти нескривано тържество в ураджийски дух, но същевременно и сдържаност, обобщава опозиционният "Новая газета".

За руския политически елит членството в този клуб "е на първо място знак за престиж, включително за вътрешно ползване. За да може Кремъл чрез медийните си аутлети да убеждава хората в Русия: ето, те се съобразяват с нас, нашият национален лидер е на равна нога с "грандовете", а колкото до международната изолация - това са все измислици на враждебната пропаганда", обяснява всекидневникът.

Ценното на Г-7 е, че тя премахва бюрократичните процедури и кара бюрокрацията да се фокусира върху реалната работа. Групата е неформална, съответно държавите членки имат само незначителни лостове за взаимно влияние, за да гарантират спазването на договореностите. Неспазването им може да доведе само до имиджови загуби. Решенията имат характер на политически ангажименти. Днешна Русия с нейните ценности и антизападна ориентация едва ли ще се впише хармонично в клуба, заключава "Новая газета".

БТА