Иран е готов да работи с Франция, за да се спаси международното ядрено споразумение от 2015 г., предаде Ройтерс. Това заяви външният министър на ислямската република Мохамед Зариф, след което допълни, че няма да се толерира намесата на САЩ в Персийския залив.

Вашингтон напусна споразумението през май миналата година и възстанови санкциите срещу страната. Оттогава отношенията между Америка и Иран все повече се влошават.

В опит да съхрани споразумението френският президент Еманюел Макрон предложи да ограничи санкциите срещу Иран или да осигури компенсаторен механизъм, който "да позволи на иранския народ да живее по-добре".

Зариф заяви в реч пред Норвежкия институт по международни работи, че с готовност очаква да проведе сериозен разговор в Макрон в Париж този петък.

"Има предложения на масата, както от Франция, така и от Иран, ние ще работим върху тези предложения утре", сподели той.

Зариф също предупреди срещу опитите на САЩ създаде мисия по сигурността, към която вече са се присъединили Великобритания, Австралия и Бахрейн, която да охранява корабите в Ормузкия преток - ключов маршрут за световния пренос на петрол. 

"Ясно е, че намерението на САЩ да има морско присъствие в Персийския залив е, за да противодейства на Иран. Не очаквайте да останем спокойни, когато някой идва в нашите води и ни заплашва", подчерта министърът.

Няколко международни търговски плавателни съдове бяха атакувани в Залива през последните месеци. САЩ обвиниха Иран, който отхвърля обвиненията.

След това настъпи кризата в отношенията между Техеран и Лондон - двете страни задържаха по един такер на другата през юли. Впоследствие иранският кораб бе освободен.

"Ще има ли война в Персийския залив? Мога да Ви обещая, че няма да започнем война, но ще се защитим", заяви Зариф.

Вчера Техеран представи разработената си защитна ракетна система - "Bavar-373".

"Чрез тази далекобойна противовъздушна система ние може да доловим...цели или самолети на 300 километра разстояние, да ги прихванем на около 250 километра и да ги унищожим на 200 километра", обяви министърът на отбраната Амир Хатами пред държавна телевизия.